Hyytävän kylmää kemiaa Eemelin tiedesynttäreillä

Helsingin yliopiston Kemianluokka Gadolin taipuu moneen, vaikka syntymäpäivien viettoon. Tieteen tekeminen on nuorista juhlijoista aina yhtä jännittävää.

Iisa Rautiainen ja Laura Saarinen

Helmikuisena torstai-iltana Kemianluokka Gadolinissa käy kuhina. Käynnissä ovat seitsemän vuotta täyttävän Eemeli Välimaan tiedesyntymäpäivät. Eemeli on kutsunut mukaan esikouluikäisiä ystäviään, ja juhlakansan ilmeistä päätellen kaikilla on hauskaa.

Paikka on Välimaan perheelle jo tuttu, sillä syksyllä tiedeluokassa vietettiin Eemelin isoveljen merkkipäivää. Siitä syntyi idea järjestää myös pikkuveljen synttärit kemian merkeissä.

Juhlien ensimmäinen puolituntinen on kulunut omatoimisessa herkuttelussa laboratorion läheisessä luokkatilassa. Synttärit järjestävä perhe vastaa tarjottavista itse. Ruuat voi tuoda mukanaan kotoa tai halutessaan tilata tarjoilut Chemicum-rakennuksen Unicafe-ravintolasta.

Gadolinin ohjaajat tulevat herkutteluhetken aikana valmistamaan juhlavieraille tiedelimsaa tai hattaraa, päivänsankarin toiveiden mukaisesti.

Kuohuva nestetyppi
Kun vatsat on täytetty, on aika siirtyä varsinaisten juhla-aktiviteettien pariin. Eemeli on valinnut ensimmäiseksi työksi laavalampun valmistamisen.

Värjätyn veden ja ruokaöljyn joukkoon pudotetaan poretabletti. Tabletin muodostama hiilidioksidi kuljettaa mukanaan vettä öljykerroksen läpi. Samalla syntyy hauskaa laavalamppumaista liikettä.

Seuraavaksi tehdään hiilidioksidikuplia. Ne syntyvät lisäämällä kuuman veden joukkoon kuivajäätä eli kiinteää hiilidioksidia. Kuivajää on niin kylmää, että se saa ympärillään olevan vesihöyryn jäätymään.

Jäätynyt vesihöyry johdetaan imupullon ja letkun avulla saippuakuplan sisälle. Näin saadaan aikaan utumaisia kuplia.

Sen jälkeen tehdään koe maidolla. Kun lämmitettyyn maitoon lisätään etikkaa ja hieman sekoitetaan, tuloksena on muovia, jota voi muotoilla haluamaansa muotoon.

Kaikki laboratoriotyöt onnistuivat hyvin, mutta yksi nousee ylitse muiden, ohjaajan tekemä näyttävä demonstraatio.

”Parasta oli, kun astiaan lisättiin nestetyppeä ja se kuohui! Se näytti tosi hauskalta”, synttärisankari kehuu ja on juhliinsa hyvin tyytyväinen.
”Oli kivaa, tosi kivaa!”

Iisa Rautiainen toimii kemian tiedekasvatuksen koordinaattorina ja Laura Saarinen Gadolin-ohjaajana.

Lue lisää kemianluokka Gadolinista

Tiedejuhlien teemapaketit
Gadolinin nettisivuille on koottu kuusi valmista teemapakettia tiedejuhlia varten. Hyytävän kemian lisäksi tarjolla on muun muassa Maistuvat molekyylit -paketti, johon kuuluu vaikkapa jäätelön tai sorbetin valmistamista.

Lue lisää täältä.

Kuvassa syntymäpäiväsankari Eemeli Vähämaa valmistaa hiilidioksidikuplia.
kuva: Laura Saarinen

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia