(Kuva) ”ICP-OES-tekniikkaa sovelletaan laajalti ympäristöanalytiikkaan ja teollisuuden prosessien hallintaan”, Harri Köymäri kertoo.
Metallianalytiikan vanha uskollinen ”aasi” eli atomiabsortiospektrometri AAS on edelleen käytössä, mutta sen käyttö on vuosien varrella vähentynyt.
Tilalle ovat tulleet nopeat ja kustannustehokkaat ICP-OES (induktiivisesti kytketty plasma – optinen emissio -spektrometri) ja ICP-MS (induktiivisesti kytketty plasma-massaspektrometri).
”Plasmatekniikoiden suosio metallianalytiikassa kasvaa vuosi vuodelta. ICP-OES-tekniikkaa käytetään laajalti etenkin ympäristöanalytiikassa ja teollisuuden prosessien hallinnassa”, kertoo Hosmed Oy:n toimitusjohtaja Harri Köymäri.
Aidosti uusi ICP-OES
Thermo Scientificin uusi iCAP PRO vie ICP-OES-analytiikkaa eteenpäin aimo harppauksin. Köymäri korostaa, että kyseessä on täysin uudenlainen, edeltäjiään huomattavasti kehittyneempi laitteisto.
”Aidosti uusia laitteita julkaistaan alalla hyvin harvoin. Yleensä valmistaja tuo markkinoille muokattuja versioita aiemmista malleista, mutta nyt käsissämme on jotain todella uutta.”
Hosmed Oy on edustanut Suomessa Thermo Scientificin ICP-OES-laitteita lähes kahdenkymmenen vuoden ajan. Suomessa ylivoimaisesti suurin osa ICP-OES-analyyseistä tehdään Thermon laitteilla.
Keväällä julkistetun iCAP PRO -laitteiston taustalla on useita vuosia ja miljoonia euroja vaatinut tuotekehitys. Myös Hosmed on osallistunut kehitystyöhön.
”Vaihdosta uuteen iCAP PRO -laitteeseen koituu selvästi etua vanhempien ICP-OES-laitteiden käyttäjille”, Harri Köymäri sanoo.
Tyypilliset nykypäivän simultaaniset ICP-OES-laitteistot hyödyntävät Echelle-optiikkaa, jossa mittauksen haasteena ovat monikertahäiriöt.
Ne ovat vaivanneet ICP-OES-analytiikkaa laitevalmistajasta riippumatta yli 25 vuoden ajan, eikä niitä ole pystytty täysin eliminoimaan fysikaalisilla tai matemaattisilla keinoilla.
”Uusi iCAP PRO merkitsee tällä saralla huomattavaa parannusta”, Köymäri sanoo.
Aksiaalisen mittaustavan korkea mittausherkkyys voidaan nyt hyödyntää aivan uudella tavalla tavoiteltaessa häiriövapaita mittauksia.
Vastaavasti radiaalisella mittaustavalla on omat kiistattomat etunsa, jotka ovat hyödynnettävissä monipuolisesti.
Tehokas tähtitaivasmittaus
iCAP PRO vie ICP-OES-laitteiden suorituskyvyn uudelle tasolle yhdistämällä korkean optisen resoluution ja monikertojen tehokkaan erottelun yli neljän megapikselin CID-kameran avulla.
CID-kameratekniikka mahdollistaa monipuoliset pitoisuus- ja tähtitaivasmittaukset sekä kaikkien aallonpituuksien hyödynnettävyyden alueella 167–852 nm. iCAP PRO uuden CID-kameran luentanopeus on 40 kertaa suurempi kuin edeltävällä mallilla, mikä tekee laitteistosta nopean ja tehokkaan.
Tähtitaivasmittaus on havainnolliseksi ja tehokkaaksi todettu työkalu menetelmäkehitystyöhön ja alkuaineiden kvalitatiiviseen analytiikkaan. Se soveltuu erittäin hyvin vaikeiden näytteiden tutkimiseen ja luotettavien mittausmenetelmien laatimiseen.
Hyvä spektraalinen ja monikertojen välinen erotuskyky näkyy väkevästä metalliliuoksesta otetusta tähtitaivaskuvasta. Häiriöiden eliminoinnin korkea tehokkuus parantaa mittaustulosten tarkkuutta.
Perusteellisesti testattu iCAP PRO mahdollistaa Köymärin mukaan nopeat ja luotettavat analyysit.
Kehitystyön keskeinen tavoite on ollut kustannustehokkuus laboratorioille, mikä näkyy laitteen uusissa ominaisuuksissa.
”Vanhempien ICP-OES-laitteiden käyttäjille on aivan selvästi etua vaihtaa uuteen iCAP PRO -laitteistoon.”
Tärkeä käyttövarmuus
Varmuus laitteen katkottomasta käytettävyydestä on Köymärin mukaan erittäin tärkeää monille laboratorioille, varsinkin teollisille toimijoille.
Hosmedin monipuolinen kokemus ja paikallinen kattava varaosavarasto takaavat nopeat ja kustannustehokkaat huollot.
Yhtiön huolto ja tekninen tuki ovat keränneet kymmeniltä suomalaisilta ICP-OES-tekniikan käyttäjiltä runsaasti positiivista palautetta.
”Huoltomiehillämme on yhteensä yli 30 vuoden käytännön kokemus ICP-OES-tekniikasta. Vikatilanteissa Thermon ICP-OES-laitteisto saadaan yleensä kuntoon yhdellä huoltokäynnillä.”
Kattava koulutus ja tuki
Suomalaiset laboratoriot ovat oppineet vaatimaan laadukasta ja kattavaa käyttäjäkoulutusta. Yli 30 vuoden kokemuksellaan ICP-OES-tekniikasta Köymäri pitää tätä positiivisena.
”Analyysilaitteesta saa täyden hyödyn irti vasta kun tietää, mihin kaikkeen sitä voi käyttää.”
”Perusteellinen koulutus ja osaava käyttäjätuki ovat toimintamme kulmakiviä. Pidämme huolen siitä, että laboratorion henkilöstöllä on valmiudet ottaa käyttöön laitteen hyödylliset toiminnot heidän omilla näytteillään.”
Hosmed Oy:n kemistinä Köymäri on kouluttanut ICP-OES-laitteen käyttäjiä kymmenissä suomalaisissa laboratorioissa, minkä ansiosta asiakasyritykset ovat pystyneet ottamaan uuden laitteen ja menetelmän käyttöön nopeasti ja kustannustehokkaasti.
”Thermo ICP-OES on saatu validoituna tuotantokäyttöön jopa alle kolmessa viikossa asennuksen jälkeen.”
Uuteen iCAP PRO -laitteistoon on tilaisuus tutustua Hosmed Analytiikkapäivien ICP-käyttäjäpäivän yhteydessä 1. lokakuuta 2020.
Kuvat Kari Långsjö.
Pyydä lisätietoja: harri.koymari(at)hosmed.fi, puh. 020 775 6331.