Ilmakehän hiilidioksidin ravinnekäyttöön muuntava espoolainen startup-yritys Solar Foods Oy on saanut Pentti Malaska -tulevaisuuspalkinnon. Palkinnon myöntää Turun yliopisto.
Solar Foodsin menetelmällä voidaan napata ilmasta hiilidioksidia ja tehdä siitä aurinkosähkön avulla ravinteikasta proteiinia.
Yhtiön proteiininvalmistusmenetelmä perustuu Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja Lappeenrannan LUT-yliopiston tutkimustyöhön.
Uusinta teollista bio- ja energiateknologiaa hyödyntävällä innovaatiolla on potentiaalia mullistaa elintarviketuotantoa maailmanlaajuisesti, uskoo palkintoraadin puheenjohtaja, Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen johtaja Juha Kaskinen.
Raati jakoi 30 000 euron pääpalkinnon lisäksi kunniamaininnan Compensate-säätiölle, joka tarjoaa mahdollisuutta kompensoida omia hiilidioksidipäästöjään.
Pentti Malaska (1934–2012) oli Turun kauppakorkeakoulun talousmatematiikan ja tilastotieteen professori, joka perusti Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen vuonna 1992. Malaskan tutkimuskohteet ulottuivat matematiikasta ja sähkötekniikasta filosofiaan, ekologiaan ja strategiseen johtamiseen.
Palkinto jaettiin Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen isännöimässä kansainvälisessä Constructing Social Futures -konferenssissa 12. kesäkuuta.
(kuvassa) Pentti Malaska -palkinnon otti vastaan Solar Foodsin teknologiajohtaja Juha-Pekka Pitkänen (keskellä). Tunnustuksen luovuttivat kilpailun koordinaattori Laura Pouru ja palkintoraadin puheenjohtaja Juha Kaskinen. Kuva: Anne Arvonen/Turun yliopisto