Ilmanlaatua voi mitata myös avaruudesta – satelliitti havaitsee typpidioksidin pitoisuudet

Satelliittihavaintoihin perustuvia arvioita voidaan käyttää perinteisten ilmanlaatumittausten tukena erityisesti alueilla, joiden maa-asemaverkosto on harva.

Näin sanovat Ilmatieteen laitoksen tutkijat, jotka tarkastelivat Suomen maanpinnan tason typpidioksidipitoisuuksia satelliittihavaintojen avulla.

Ilmanlaatua mitataan tyypillisesti maanpinnalla sijaitsevilla mittalaitteilla. Mittausasemien ylläpito vaatii kuitenkin resursseja, mikä rajoittaa niiden määrää ja siten alueellista kattavuutta.

Asemaverkoston mittauksia voidaan täydentää satelliittihavaintojen avulla, kunhan maanpinnan tason pitoisuuksien arviointiin käytetään tarkoitukseen kehitettyjä laskennallisia menetelmiä.

Tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että pitoisuusarvioiden vastaavuus todellisiin mitattuihin pitoisuuksiin on kokonaisuutena hyvä.

Lisäksi kävi ilmi, että pitoisuuksien aliarvioimista voidaan vähentää ottamalla huomioon typpidioksidin pystysuuntainen sekoittuminen lähellä maanpintaa.

Pitoisuudet sallituissa rajoissa

Tutkimuksessa käytetyt satelliittihavainnot olivat peräisin eurooppalaisesta Sentinel-5P/Tropomi-mittalaitteesta, joka on yksi tarkimpia typpidioksidia seuraavia satelliitti-instrumentteja.

Tropomi ja muut läheltä planeetan napoja kiertävät laitteet tekevät havaintoja vain tiettyyn aikaan päivästä, kun taas maa-asemat mittaavat pitoisuuksia vuorokauden ympäri.

Tutkimuksessa arvioitiin siksi satelliittihavaintojen avulla myös maanpinnan tason keskimääräinen vuosittainen typpidioksidipitoisuus alueilla, joilla maa-asemia on harvassa.

Arvio tehtiin hyödyntämällä ilmankoostumusmallin avulla laskettua korjausta.

Tulos oli, että typpidioksidin pitoisuudet alueilla ovat korkeimmillaankin lakimääräisen raja-arvon alapuolella.

Tutkimusartikkelin julkaisi tiedelehti Atmospheric Environment.

(Kuva Esa/ATG medialab) Tropomi-mittauslaitetta kyyditsee avaruudessa Sentinel-5P-satelliitti.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia