Ilmastoinnin tarve siivittää aurinkosähköä

Ilmastointi nielee vuosisadan lopulla jopa 35 kertaa nykyistä enemmän energiaa. Ilmastoinnin kysyntä puolestaan lisää merkittävästi aurinkosähkön hyödyntämismahdollisuuksia.

Tähän tulokseen päätyy Aalto-yliopiston, MIT-yliopiston ja Smart-allianssin yhteistutkimus.

Tutkimus perustuu ennusteille globaalista sosioekonomisesta kehityksestä, ilmastonmuutoksesta ja ilmastointilaitteiden energiatehokkuuden paranemisesta.

Ilmastoinnin vuosittainen energiankulutus maailmassa on nyt 400 terawattituntia. Määrä vastaa Ranskan koko sähkönkulutusta.

Tutkijat laskevat, että kulutuksen määrä nousee vuoteen 2100 mennessä liki 14 000 terawattituntiin. Se taas on Intian nykyisen sähkönkulutuksen määrä.

Ilmastointiliiketoiminnan lasketaan kasvavan nykyisestä 50 miljardista eurosta jopa yli biljoonaan euroon vuodessa.

Aurinkosähköllä iso potentiaali jo nyt

Tutkijoiden mukaan aurinkosähköllä voitaisiin jo nyt kattaa noin 50 prosenttia ilmastointiin käytettävästä sähköstä, kun aurinkosähkön varastointimahdollisuutta ei oteta huomioon.

Prosenttiosuus kasvaa huomattavasti kuluvan vuosisadan aikana. Syynä on se, että ilmastointilaitteet yleistyvät eniten vaurastuvilla trooppisilla alueilla, joilla aurinkosähkön ja ilmastoinnin tarpeen vuosittaiset vaihtelut ovat pieniä.

Jos vuorokauden sisäiset vaihtelut saadaan tasoitettua kylmävarastoilla, jotka sopivat kotitalouksiin, vuosisadan lopulla jopa 81 prosenttia ilmastoinnin vaatimasta energiasta voitaisiin saada auringosta.

Tutkimusartikkeli Meeting Increased Global Cooling Demand with Photovoltaics during the 21st Century julkaistiin Energy and Environmental Science -lehdessä.

(Kuva) Ilmastoinnin tarve ja aurinkosähkön tuotanto kumpuavat samasta lähteestä. Kuva: Casey McGee

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia