Ilmastonmuutos etenee – tarvitsemme lisää säänkestäviä viljelylajikkeita

Viljelylajikkeiden monimuotoisuus parantaa ruokaturvaa ja huoltovarmuutta. Kun kasvit on sopeutettu erilaisiin sääoloihin, aina joku pärjää. Lajikkeiden monimuotoisutta pitäisi siksi kehittää entisestään.

Tähän tulokseen päätyy Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja LUT-yliopiston tutkimus, joka muistuttaa viljelysten jatkossa kärsivän ilmastonmuutoksen myötä yleistyvistä sään ääri-ilmiöistä.

Satovaihteluita voidaan kuitenkin vähentää, riskiä suitsia ja ruokaturvallisuutta kohentaa, kun viljelijät suosivat useita erilaisia, eri sääolosuhteisiin sopeutuneita kasvilajikkeilla.

Niitä pitäisikin saada lisää.

”Markkinoille tulee jatkuvasti uusia lajikkeita, mutta ne ovat monesti ilmastokestävyydeltään varsin samanlaisia”, sanoo Luken erityisasiantuntija Janne Kaseva, joka paneutui aiheeseen väitöstutkimuksessaan.

”Lajikkeiden kehittäminen keskittyy usein vain satoisuuteen ihanneolosuhteissa sekä tauti- ja tuholaiskestävyyteen, vaikka tulevaisuudessa tarvitaan lajikkeiden monimuotoisuutta erityisesti selviytymiseen muuttuvissa, epävakaammissa sääolosuhteissa.”

Kaseva vertaili tutkimuksessaan Euroopassa viljeltäviä vehnälajikkeita ja havaitsi selviä maiden välisiä eroja siinä, kuinka hyvin viljelyjärjestelmissä on varauduttu sääilmiöiden aiheuttamiin häiriöihin.

Suomen sisältä puolestaan löytyi alueellisia eroja ohran ja nurmikasvien viljelyn ilmastokestävyydessä. Myös maaperätyyppi osoittautui vaikuttavan nurmilajikkeiden ilmastokestävyyteen.

Janne Kasevan väitöskirja Assessing the Climate Resilience of Cropping Systems Through Response Diversity tarkastetaan LUT-yliopistossa 24. helmikuuta 2023.

(Kuva Pixabay) Vehnä on maailman yleisimpiä viljelykasveja. Tulevaisuudessa senkin on sopeuduttava entistä paremmin myös äärimmäisiin sääilmiöihin.

Lue myös:

Kun ilmastonmuutos etenee, viljan kylvöä kannattaa aikaistaa


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia