Ilmastonmuutos on uhka myös Suomen turvallisuudelle

Ilmastonmuutoksen vaikutukset maailmaan luovat turvallisuusuhkia myös Suomelle.

Suomeen kohdistuvat turvallisuusriskit ovat sekä paikallisia että erilaisten vaikutusketjujen kautta maailmalta heijastuvia tapahtumia.

Tiedot käyvät ilmi Ilmastotieteen laitoksen tuoreesta tutkimusraportista. Ilmastoturvallisuus ja Suomi -raportissa on tunnistettu ja kuvattu mahdollisia turvallisuusriskejä Suomen näkökulmasta.

Turvallisuuttamme uhkaavat ensinnäkin fysikaaliset riskit, jotka aiheutuvat fysikaalisista ilmastojärjestelmän muutoksista.

Niin sanotut siirtymäriskit puolestaan juontavat siirtymään kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

Tutkijoiden mukaan merkittävimmät uudet ilmastonmuutokseen liittyvät turvallisuusriskit aiheutuvat todennäköisesti epäsuorista, rajojemme ulkopuolella alkavista tapahtumaketjuista.

”Otettava huomioon riskiarvioinneissa”

Lähtökohtaisesti Suomella on hyvät teknologiset, taloudelliset ja yhteiskunnalliset edellytykset ilmastonmuutoksen aiheuttamien ongelmien ja uhkien hoitamiseen.

Tämä kuitenkin vaatii uusien turvallisuusvaikutusten tunnistamista ja seurantaa sekä poliittista tahtoa ja resurssien ohjaamista riskien hallintaan.

”Ilmastonmuutokseen liittyvät mahdolliset turvallisuusriskit tulisi ottaa huomioon riskiarvioissa entistä laajemmin ja huolehtia siitä, että riskejä vähennetään ja niihin varaudutaan kokonaisvaltaisesti”, sanoo raportista vastannut tutkija Sanna Erkamo.

Ilmastonmuutos voi vaikuttaa suoraan tai epäsuorasti yhteisöjen vakauteen ja ihmisten turvallisuuteen. Turvallisuusriskit tai niiden vaikutusketjut Suomessa tunnetaan kohtuullisesti, mutta maailmalta Suomeen heijastuvien vaikutusten tunnistamisessa on yhä puutteita.

Voimakkaista sääilmiöistä geopoliittisiin jännitteisiin

Suomessa ilmastonmuutoksen voimistamat sääilmiöt, kuten rankkasateet, rajuilmat sekä helle- ja kuivuusjaksot, voivat vahingoittaa kriittistä infrastruktuuria ja energiajärjestelmiä, logistista järjestelmää ja kansalaisten terveyttä.

Ilmastonmuutoksen haitta voi olla alueellinen, kuten esimerkiksi maatalouden huononevat olosuhteet Länsi-Afrikassa.

Ilmaston lämpeneminen voi synnyttää myös laajempia turvallisuusriskejä heikentämällä yhteiskuntien ruokaturvaa ja vakautta.

Epäsuorat turvallisuusriskit liittyvät siihen, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa talouteen ja poliittisiin ja geopoliittisiin asetelmiin. Esimerkiksi muuttoliikkeet ja konfliktit voivat yleistyä, samoin yhteiskunnallinen eriarvoisuus ja vastakkainasettelut.

Myös ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävä ilmastopolitiikka voi lisätä yhteiskunnallista tyytymättömyyttä ja epävakautta. Energiamurros taas saattaa synnyttää suurvaltapolitiikkaan asti heijastuvia geopoliittisia jännitteitä.

Kuva Scanstockphoto

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia