Ilmastonmuutos tuo tappohelteet – tutkijat etsivät kotien jäähdytyskeinoja

Hellekesä voi aiheuttaa jopa 400 suomalaisen ennenaikaisen kuoleman. Ilmastonmuutoksen myötä helteet pahenevat ja yleistyvät entisestään.

Suomen Akatemian tutkimushanke selvittää nyt rakennusten lämpötiloja ja etsii tehokkaita ja helposti käyttöön otettavia jäähdytyskeinoja.

”Suunnittelussa käytetään keskiarvokesän lämpötiloja 30 vuoden ajalta, ei hellekesän lämpötiloja”, huomauttaa lvi-tekniikan professori Risto Kosonen Aalto-yliopistosta.

”Siksi jo nykyisinä hellekesinä sisälämpötilat nousevat uusissa rakennuksissa epämukavan ja jopa vaarallisen korkeiksi.”

Aalto-yliopiston lisäksi hankkeeseen osallistuvat THL, Itä-Suomen yliopisto ja Ilmatieteen laitos.

Aallon tutkijat ovat jo analysoineet 8 500 helsinkiläisasunnon lämpötiloja. Mukana on dataa sekä viime kesältä että vuoden 2018 kesältä, jotka olivat poikkeuksellisen lämpimiä.

Lisäksi tutkijat laskevat Ilmatieteen laitoksen tekemien skenaarioiden avulla, kuinka kuumiksi jäähdytystä vailla olevat asuinrakennukset ja hoitolaitokset voivat tulla tulevaisuuden ilmastossa.

Puhallintakkeja ja ilmalämpöpumppuja

Kuumuuden vaarallisuutta ihmiselle lisäävät korkea ikä ja perussairaudet. Hankkeessa tutkitaan laboratorio-oloissa, miten lämpötilan nouseminen vaikuttaa ikääntyneiden koehenkilöiden fysiologiaan ja viihtyvyyden kokemukseen.

Koehenkilöt testaavat myös erilaisia helposti käyttöön otettavia ja edullisia paikallisia jäähdytysratkaisuja. Niitä ovat esimerkiksi tuulettimet ja puhallintakit.

Kososen mukaan ne vaikuttavat toimivan hyvin päiväsaikaan, mutta nukuttaessa niiden käyttäminen ei ole yhtä tehokasta eikä mukavaa.

”Silloin koneellinen jäähdytys on oikeastaan ainoa ratkaisu, jolla huonelämpötilaa pystytään hallitsemaan”, professori sanoo.

”Jälkikäteen asennettu ilmalämpöpumppu ei ole kovin kalliskaan, ja sen käyttämä sähköenergia on luokkaa 50–150 euroa vuodessa.”

Kosonen uskoo, että lämpöviihtyvyyteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota, kun hellejaksot jatkossa tulevat yhä tiheämpään.

(Kuva Pixabay) Asumisterveysasetuksen mukaan kotien lämpötila ei saisi milloinkaan ylittää 32 astetta. Ikääntyneillä raja on 30 astetta.


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 66 euroa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 44 euroa.
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 18 euroa.
  • Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia