Inkooseen kaavailtava tehdas ei käyttäisi raudan pelkistyksessä fossiilisista hiiltä vaan vetyä ja energiantuotannossaan mahdollisimman paljon uusiutuvia energiamuotoja. Havainnekuva: Blastr Green Steel oy.

Inkooseen suunniteltavan terästehtaan ympäristövaikutusten arvioinnista pyydetään mielipiteitä

Norjalaisen Blastr Green Steelin hanketta ja sen ympäristövaikutuksia esitellään yleisölle tammikuun puolessavälissä. Mielipiteet aiheesta tulee toimittaa Uudenmaan ely-keskukselle kuun loppuun mennessä.

Blastr Green Steel ilmoitti viime vuonna aikovansa perustaa Inkooseen vihreää terästä tuottavan tehtaan ja siihen integroidun vetylaitoksen.

Projektiin liittyy myös Inkoon sataman laajennus.

Hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus on julkaistu ympäristöhallinnon verkkosivuilla, joilla se on nähtävillä 13.12.2024–31.1.2025.

Kiinnostuneilla tahoilla on tänä aikana mahdollisuus antaa hankkeesta ja sen ympäristövaikutuksista mielipiteensä, minkä jälkeen Uudenmaan ely-keskus laatii asiasta päätelmänsä.

Yleisötilaisuudet avoinna kaikille

Aiheesta järjestetään myös kaksi kaikille avointa yleisötilaisuutta Inkoon  Kyrkfjärdenin koululla osoitteessa Museontie 7.

Tiistaina 14. tammikuuta 2025 kello 18–20 pidettävä tilaisuus on ensisijaisesti ruotsinkielinen ja samaan aikaan seuraavana päivänä järjestettävä ensisijaisesti suomenkielinen.

Lisäksi Blastr Green Steel oy isännöi 16.1.2025 kello 18 yva-selostukseen liittyvää etäosallistumistapahtumaa, jossa vastataan yleisötilaisuuksissa esiin nousseisiin kysymyksiin.

Historiallinen investointi

Inkooseen kaavaillun tehtaan tavoitteena on tuottaa vuodessa 2,5 miljoonaa tonnia terästuotteita, pääasiassa kuumavalssattuja keloja.

Teräksen tuotantoprosessissa raudan perinteiset pelkistysaineet koksi ja kivihiili korvattaisiin vihreällä vedyllä. Lopputuotteen hiilipäästöt voivat näin pudota jopa 95 prosenttia.

Inkoon satamaan suunniteltava uusi laituri mahdollistaisi terästehtaan alusliikenteen.

Blastrin tavoitteena on ollut käynnistää noin 1 200 henkeä työllistävä tehdas  vuonna 2026.

Jos arviolta neljän miljardin euron hanke toteutuu, siitä tulee yksi Suomen historian suurimmista teollisista investoinneista.

Aiheesta aiemmin:

Vihreää terästä ja vetyä – Inkooseen suunnitteilla huikea norjalaishanke


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä. 

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia