Kokkolalainen Innomost valmistaa kestäviä raaka-aineita kosmetiikkateollisuudelle koivusta. Yritys on juuri kerännyt miljoonarahoituksen pilottilaitosta varten.
Kosmetiikkatuotteissa ja niiden pakkauksissa käytetään usein eettisesti ja ympäristöllisesti pulmallisia ainesosia, kuten muovia tai palmuöljyä.
Suomalainen Innomost haluaa korvata ne ekologisilla vaihtoehdoilla, jotka se jalostaa metsäteollisuuden sivuvirroista.
“Uusiutuville raaka-aineille riittää kosmetiikkateollisuudessa kysyntää”, uskoo Innomost Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja, orgaanisen kemian tohtori Sami Selkälä.
Innomost hyödyntää pääasiassa koivun ulkokuorta, joka jo itsessään on yksi yrityksen tuotteista.
“Koivun ulkokuorta käytetään muun muassa kuivasampoihin sekä ihon kuorintavoiteisiin ja erilaisten epäpuhtauksien poistoon tarkoitettuihin valmisteisiin”, Selkälä kertoo.
”Niissä kuorijauhe korvaa todella ongelmalliset mikromuovit.”
Kuoresta voidaan myös ottaa talteen muita kosmetiikkateollisuuden tarvitsemia ainesosia. Niistä Innomost tekee hiilijauhetta, betuliinia, suberiinia ja atselaiinihappoa. Viimeksi mainittu hoitaa tehokkaasti aknea, joka on korona-aikana yleistynyt päivittäisen maskinkäytön takia.
Tuotannossa syntyvän jätteen määrä on koko ajan kutistunut.
“Nyt meillä ei jää koivukuorijätettä enää ollenkaan. Kaikki käytetään tuotteiden valmistukseen.”
Yritysidea ehti muhia Sami Selkälän päässä vuosia.
“Metsänomistajana mietin monesti, mitä metsästä vielä voisi ammentaa ja millaisia uusiutuvia raaka-aineita Suomen luonnosta saataisiin niin, ettei ekosysteemiä sotkettaisi”, hän kertoo.
Kosmetiikka pulpahti hänen mieleensä vuonna 2015, jolloin hän ryhtyi käymään läpi alan tuotteita ja niiden ainesosalistoja. Uusiutuvia aineksia löytyi vain vähän.
“Heräsi ajatus, eikö niitä voisi olla enemmän.”
Koivu valikoitui vuonna 2016 startanneen yrityksen pääraaka-ainelähteeksi saatavuuden ja osittain myös ulkomuotonsa ansiosta.
“Koivu on puulajina mahtava ja puhtaan näköinen. Se herättää kuluttajassa tietynlaisen mielikuvan.”
Pilottilaitos Kokkolaan
Innomost on juuri saanut kerättyä viiden miljoonan euron rahoituksen toimintaansa. Merkittävimmän pääomasijoituksen teki Metsä Spring Oy, joka on osa Metsä Groupia.
Yritykseen investoivat myös sijoitusyhtiö Innovestor sekä joukko yksityisiä bisnesenkeleitä. Loput tuli Business Finlandin ja Pohjanmaan ely-keskuksen tuki- ja lainarahoituksesta.
Euroilla yritys rakentaa kotikaupunkinsa Kokkolan suurteollisuusalueelle pilottilaitosta, jossa testataan tuotantoprosessin toimivuutta seuraavaa, teollisen mitan tehdasta varten. Valmista on määrä tulla vuoden 2022 syyskuun loppuun mennessä.
“Meille pilotti on ensimmäinen tuotantolaitoksemme, eli merkittävä hanke on kyseessä. Pilottilaitosprojekti on lähtenyt käyntiin hyvin”, Selkälä kertoo.
Kosmetiikan lisäksi Innomostilla on kiikarissa muitakin aloja, jotka voisivat korvata haitallisia raaka-aineita tuotteissaan. Potentiaalisia käyttökohteita löytyisi muun muassa kemian-, lääke-, tekstiili- ja elintarviketeollisuudesta.
“Suurin osa tuotteistamme on vettähylkiviä. Ominaisuus on tärkeä monella sovellusalueella. Haluamme edetä vaihe kerrallaan, eli nämä alueet odottavat vielä vuoroaan, kunnes saamme kasvatettua toimintaamme.”
Tulevaisuuden Selkälä näkee joka tapauksessa valoisana.
“Aika sitten näyttää, millainen seuraava hyppäys pilottilaitoksen jälkeen on.”
Meri Hellsten
(Kuva Innomost Oy) Innomostin myyntijohtaja Maria Svinhufvud ja toimitusjohtaja Sami Selkälä ovat tuotteistaan ylpeitä ja innostuneita.
Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:
- Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
- Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
- Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa