Helsinkiläisen CurifyLabsin kehittämä teknologia automatisoi lääkkeiden räätälöinnin lapsille sopiviksi apteekeissa ja sairaala-apteekeissa.
CurifyLabs on juuri solminut useita sopimuksia järjestelmänsä käytöstä maailman johtavien sairaaloiden kanssa.
Teknologialle riittää kysyntää, sillä esimerkiksi Euroopassa peräti puolella lääkkeistä ei ole myyntilupaa lapsille.
Monet yleisetkin lastenlääkkeet syntyvät siksi lääkärin reseptin mukaan niin sanottuina extempore-lääkkeinä lääkevalmistukseen erikoistuneissa apteekeissa.
CurifyLabs toi järjestelmänsä markkinoille loppusyksystä 2023, ja nyt se modernisoi apteekkien lääkevalmistusta jo kymmenessä eurooppalaismaassa sekä Yhdysvalloissa.
”Automaatiolle suuri tarve”
Apteekkien ja sairaala-apteekkien lääkevalmistus ja siihen liittyvät toimintatavat kaipaavat uudistamista, uskovat CurifyLabsin perustajat Charlotta Topelius ja Niklas Sandler.
”Automaatioteknologioille on suuri tarve, jotta lääkkeitä voidaan valmistaa laadukkaasti, tehokkaasti ja turvallisesti”, kaksikko sanoo.

Åbo Akademin farmasian professorina toiminut Sandler kertoo, ettei apteekeilla ole ollut mahdollisuutta kehittää lääkevalmistusta. Niiden menetelmät ovat siksi usein manuaalisia ja erittäin työläitä.
Lastenlääkkeiden tutkimusta ja saatavuutta on yritetty globaalisti parantaa, mutta tiukasti säädellyllä alalla kehitystä hidastavat muun muassa lupamenettelyt.
Suomalaisyrityksen valttikortti
CurifyLabsin järjestelmä on ainoa, joka käsittää koko extempore-lääkevalmistuksen.
Markkinoilla on aiemmin ollut vain teknologioita, jotka kattavat yhden tai kaksi vaihetta extempore-lääkkeen valmistusprosessista. Loppu on pitänyt hoitaa käsityönä.
Kun lääkkeitä räätälöidään lapsille, annoskokoa pitää yleensä pienentää. Joskus myös lääkkeen muotoa pitää vaihtaa, kun tabletin nieleminen on lapselle vaikeaa tai neste tuntuu epämiellyttävältä.
”Kroonisesti sairastavalle lapselle voi olla traumatisoivaa, jos hän joutuu vuosien ajan ottamaan päivittäin vaikkapa liuosta, joka maistuu pahalta tai kirvelee suussa”, Topelius kertoo.
”Joskus lääkintäohjeiden noudattaminen ei yrityksistä huolimatta onnistu kotona ja hoito vaarantuu.”
Järjestelmän sydämenä tulostin
CurifyLabsin teknologialla lääke voidaan valmistaa tablettina, geelitablettina, kapselina, nesteenä, kielen alle laitettavana kalvona tai vaikkapa suppona.

Järjestelmän näkyvimmän osan eli lääketulostimen lisäksi siihen kuuluu myös muun muassa laaja kattaus apuaineita, joihin lääkeaine sekoitetaan, sekä seoksiin liittyvä laatudokumentaatio.
”Valmistusaika on nopeimmillaan vain minuutteja, eikä kone tee huolimattomuusvirheitä”, Sandler tähdentää.
”Apteekkien henkilöstön ei tarvitse jännittää valmistuksen onnistumista tai epäonnistumista, eikä farmaseutin tai vanhempienkaan tarvitse altistua lääkeaineille tarpeettomasti.”
Osakeannilla lisää vauhtia
Voimakkaasti kasvavan CurifyLabsin merkittäviä rahoittajia ovat muun muassa Lifeline Ventures, Apteekkien eläkekassa ja Avohoidon tutkimussäätiö.
Parhaillaan yhtiöllä on käynnissä osakeanti yhteistyössä kasvusijoituspalvelu Springvestin kanssa.
Tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä extempore-lääkkeitä valmistavia apteekkeja on maailmassa noin 240 000.
CurifyLabs on satsannut eniten lastenlääkintään, koska extempore-valmistuksen suurimmat haasteet liittyvät siihen.
Yhtiön teknologiasta hyötyvät kuitenkin myös muut potilasryhmät, kuten neurologisia sairauksia sairastavat, hormonikorvaushoitojen asiakkaat sekä syöpähoidoissa olevat potilaat, joiden lääkkeen annostusta pitää porrastaa.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!