Laajennuksen mahdollisti Suomen Akatemian keskukselle myöntämä firi-rahoitus, joka on tarkoitettu kansallisesti merkittäville tutkimusinfrastruktuureille.
Rahoituksen avulla vahvistetaan myös genomikeskuksen sekvensointikapasiteettia, automatisoidaan näyteprosessointia ja tehostetaan keskuksen palveluja.
Viime vuonna käynnistyneen Firi-hankkeen veturina toimii filosofian tohtori Hanna Peltonen, joka aloitti toukokuussa genomikeskuksen uutena projektikoordinaattorina.
”Firi-hankkeen myötä Itä-Suomen genomikeskuksen tavoitteena on tehostaa akateemista yhteistyötä ja luoda laadukkaita ja houkuttelevia palvelukokonaisuuksia myös yliopiston ulkopuolisille toimijoille”, Peltonen kertoo.
Ytimenä diagnostiikkalaboratorio
Genomikeskuksen ytimenä toimii geenidiagnostiikkalaboratorio, jossa tehdään muun muassa dna- ja rna-sekvensointia, genotyypitystä ja geeniekspressiotutkimuksia sekä niihin liittyvää data-analytiikkaa.
Monitekijäisten tautien geenidiagnostiikassa on edetty uudelle alueelle.
”Tarjoamme nyt diagnostista palvelua myös syöpätautien puolella”, kertoo tutkimuspäällikkö, dosentti Jaana Hartikainen.
”Olemme pystyttäneet kliiniseen käyttöön suunnatun 52 geeniä sisältävän geenipaneelin, jolla selvitetään kiinteiden kasvainten somaattisia mutaatioita.”
Yhteistyötä monen tahon kanssa
Itä-Suomen genomikeskus johtaa ihmisten terveyden ja sairauksien geneettistä tutkimusta Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella.
Diagnostisten geenitestien tarjoaminen terveydenhuollon toimijoille on keskeinen osa keskuksen toimintaa.
Lisäksi keskuksella on yhteistyöprojekteja akateemisten tutkimusryhmien, terveydenhuollon palveluntuottajien ja geenitietoa hyödyntävien yritysten kanssa.
Parhaillaan on menossa esimerkiksi vesistöjen dna-tutkimukseen liittyvä hanke.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!