Itä-Suomen yliopisto selvittää fermentoitujen kauratuotteiden vaikutusta suolistomikrobeihin – tutkimukseen haetaan osallistujia

Uudessa Healthferm-tutkimuksessa verrataan toisiinsa fermentoituja ja fermentoimattomia kasvipohjaisia ruokia. Vapaaehtoisia haetaan osallistumaan tutkimukseen Kuopiossa.

Esimerkiksi kauratuotteiden sisältämä beetaglukaani voi heijastua suotuisasti verensokeri- ja kolesterolitasoihin. Kasvipohjaisten ruokien fermentointi saattaa parantaa niiden terveysvaikutuksia entisestään.

”Fermentointi hajottaa kasvisolujen rakenteita, mikä voi lisätä niiden sisältämien ravintoaineiden ja bioaktiivisten yhdisteiden hyväksikäytettävyyttä elimistössä”, kertoo tutkimuksesta vastaava professori Marjukka Kolehmainen.

Elintarvikkeiden fermentointi voi vaikuttaa suolistomikrobiston kautta muun muassa aineenvaihduntaan, immuunivasteisiin, suolen seinämän toimintaan ja sitä kautta kokonaisterveyteen.

Uudessa tutkimuksessa verrataan fermentoitujen ja fermentoimattomien kauratuotteiden vaikutusta suoliston mikrobikantaan ja suolistomikrobien tuottamiin aineenvaihduntatuotteisiin.

Lisäksi tutkitaan, välittävätkö suoliston muutokset ruokien vaikutuksia sokeri- tai rasva-aineenvaihduntaan tai suolen läpäisevyyttä ja matala-asteista tulehdusta ilmentäviin merkkiaineisiin.

Tuottaa tietoa sekä elintarvikekehitykseen että ravitsemussuosituksiin

Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa fermentoitujen ruokien terveyshyödyistä uutta tietoa, jota voidaan tulevaisuudessa hyödyntää niin elintarvikekehityksessä, ruokapalveluissa kuin ravitsemussuosituksissa.

Tutkimukseen osallistumisen edellytyksenä on 30–65 vuoden ikä ja ylipaino. Osallistujilla tulee olla myös kohonnut verenpaine, korkea paastoverensokeri, kohonneet veren rasva-arvot tai useampia näistä.

Kaksitoista viikkoa kestävän tutkimuksen aikana tutkittavat vuoroin noudattavat tavanomaista ruokavaliotaan ja vuoroin täydentävät sitä kaurapuurolla tai kauragurtilla, jolloin maitotuotteiden tai vastaavien kasvipohjaisten tuotteiden käyttöä ja kuidun saantia rajoitetaan.

Osallistujat täyttävät tutkimuksen aikana ruokapäiväkirjaa ja kyselyitä ja antavat veri-, virtsa- ja ulostenäytteitä.

Tutkimukseen voi tutustua ja mukaan ilmoittautua täällä.

(Kuva Adobe Stock) Suolistomikrobisto vaikuttaa terveyteen monin tavoin.


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Tilaa heti tai viimeistään 31.3.2024, niin osallistut myös kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia