ERILAISET JUHLAT ovat aina olleet osa kalenteriamme. Ne rytmittävät vuotta, tuovat iloa ja luovat tunnelmaa.
Juhlia odottavat varsinkin lapset, ja aikuisetkin saavat mielihyvää nähdessään, kuinka täysillä lapset nauttivat. Itselleni vaikkapa peruskoulun päättymisjuhlat olivat ikimuistoinen tapahtuma.
Kaikella on kuitenkin hintansa. On selvää, että jokainen juhlamme kuluttaa ympäristöä. Monet juhlien tykötarpeet ovat luonnon kannalta erittäin haitallisia.
En suosittele lopettamaan hauskanpitoa – se kuuluu elämään, varsinkin nuorella. Mutta juhliminenkin on hyvä arkielämän esimerkki kemian tarpeellisuudesta.
JOS YMMÄRRÄMME ja osaamme hyödyntää kemiaa, voimme viettää juhlia huomattavasti ekologisemmin.
Materiaali on yksi avaintekijä. Serpentiini, muovi, folio ja muut juhlamateriaalit ovat kyllä hauskoja, mutta valitettavasti jotkut niistä tuottavat pysyviä haittoja ympäristölle.
Kemistit ovat onneksi löytäneet keinoja korvata nämä materiaalit sellaisilla, jotka hajoavat luonnossa.
Jos käytämme joulun koristeluun ja lahjojen paketointiin biohajoavia materiaaleja, ne eivät kulkeudu vesistöön mikromuoveina.
Voimme siis valita viisaammin ja lopettaa folion tuhlaamisen. Se kun on täällä vielä kauan lapsenlapsenlapsiesi jälkeen.
MONESTI LAHJAT VOI tehdä itse, ja lopputulos on jopa parempi kuin kauppojen myymät tuotteet. Omatekoinen on paljon persoonallisempi, eikä siihen tarvitse käyttää turhia ja saastuttavia aineita.
Itselleni tulee mieleen kosmetiikka, vaikka poika olenkin. Kemia on auttanut minua mallintamaan saippuan rakenteen, muodostumistekniikan ja jopa alkuaineet, jotka tekevät saippuasta saippuan.
Jos tekisit lahjaksi saippuan, oppisit käytännön kemiaa ja näyttäisit samalla todella välittäväsi lahjan saajasta. Kuka ei liikuttuisi, jos saisi toisen itse tekemän saippuan?
Saippua ei tietysti ole jokaisen ensimmäinen lahjatoive, mutta se on vain yksi esimerkki.
LAHJAPAKKAUKSET LUOVAT odotuksia ja ovat olennainen osa juhlatunnelmaa. Sillä on kuitenkin väliä, mihin pakkaa ja ennen kaikkea miten.
En pidä itseäni äkkipikaisena ihmisenä, mutta kun kerran sain miljoonaan eri muoviin käärityn paketin, savu nousi korvista.
Vältetään siis turhaa muovia ja valitaan tilalle vaikka biohajoavaa sellofaania. Annetaan kemian auttaa loihtimaan seuraavasta juhlastamme ainutlaatuinen mutta samalla rakasta ympäristöämme kunnioittava.
Samuel Pulkkinen
Kirjoittaja on 17-vuotias lukio-opiskelija Orivedeltä ja vannoutunut kemiaintoilija.