Jyväskyläläinen opiskelija löysi uudenlaisen atomiytimen – harvinaista alkuainetta on maapallolla vain teelusikallinen

Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa suoritetussa kokeessa on onnistuttu tuottamaan ennalta tuntematonta atomiydintä 190-astatiinia, joka koostuu 95 protonista ja 105 neutronista. Isotooppi on tähän mennessä havaituista kevein.

Uusi isotooppi saatiin aikaan törmäyttämällä 84Sr-hiukkassuihkua hopeakohtioon. Isotooppi kyettiin havaitsemaan näin muodostuneiden fuusiotuotteiden joukosta niin sanotun Ritu-erottelijan ilmaisinlaitteistolla.

Havaitut uudet ytimet hajoavat alfasäteilyn kautta nopeasti kohti vakaampia ytimiä ja ovat siten hyvin lyhytikäisiä. Alfahajoaminen on raskaiden ytimien yleinen hajoamistapa.

Astatiini on hyvin nopeasti hajoava ja siten myös erittäin harvinainen alkuaine, luonnossa esiintyvistä kaikkein harvinaisin. On arvioitu, että Maan kallioperässä sitä on korkeintaan teelusikallisen verran.

Löytö on julkaistu Physical Review C -lehdessä.

Poikkeuksellinen saavutus – osa opiskelijan lopputyötä

Uudesta löydöstä vastasi vastavalmistunut filosofian maisteri Henna Kokkonen. Tutkimus oli osa hänen pro gradu -tutkielmaansa.

On hyvin poikkeuksellista, että gradutyössä havaitaan uusi isotooppi ja sen pohjalta kirjoitetaan vertaisarvioitu artikkeli arvostettuun tiedelehteen.

”Analysoin pro gradu -tutkielmassani mittausdataa, josta löysin kyseisen uuden isotoopin”, Kokkonen kertoo.

Graduprosessin ja kesäharjoitteluiden myötä hän pääsi myös tutustumaan yliopiston ydinspektroskopiaryhmän toimintaan ja innostui sitä kautta ryhmässä tehtävästä tutkimuksesta.

Maisteriksi valmistuttuaan Kokkonen aloitti ryhmässä väitöskirjatutkijana.

(Kuva Jyväskylän yliopisto) Juvalta kotoisin oleva Henna Kokkonen aloitti opintonsa Jyväskylän yliopistossa viisi vuotta sitten. Nyt hän on tuore väitöskirjatutkija.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia