Suomalaiset nanotutkijat simuloimaan supertietokoneella

Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat pääsevät suorittamaan tutkimushankkeensa edellyttämiä monimutkaisia laskuja eurooppalaisella supertietokoneella Mare Nostrumilla.

Prace-organisaatio (Partnership for Advanced Computing in Europe) myönsi suomalaistutkijoille 35 miljoonan CPU-tunnin laskentaresurssin. Se tarkoittaa, että projektilla on vuoden aikana jatkuvasti käytössä noin 4 000 laskentayksikköä.

Nanotiedekeskuksen akatemiaprofessori Hannu Häkkinen ja professori Karoliina Honkala selvittävät yhteisessä tutkimuksessaan ligandimolekyyleilla suojattujen nanokokoisten metalliklustereiden katalyyttisiä ominaisuuksia simulaatioiden avulla.

Suojatut metalliklusterit ovat kemiallisesti stabiileja, mutta ne voivat samaan aikaan katalysoida esimerkiksi orgaanisten molekyylien vedynsiirtoreaktioita ja toimia väliaikaisina ”vetyvarastoina” reaktiosyklin aikana.

”Simuloinnit tuottavat myös erittäin suuren määrän tietoa dynaamisten atomirakenteiden ja katalyyttisen aktiivisuuden välisistä korrelaatioista”, Häkkinen kertoo.

Kertyvää dataa voidaan jatkossa käyttää myös keskuksen muissa projekteissa, joiden tavoitteena on ymmärtää nanokemiaa ja katalyyttisiä reaktioita tekoälyyn pohjautuvien algoritmien avulla.

(kuvassa) Karoliina Honkala ja Hannu Häkkinen tutkivat katalyysireaktioiden atomitason mekanismeja simulaatioiden avulla. Supertietokoneella laskenta sujuu tehokkaasti.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia