Kalojen avulla parempi rokote tuberkuloosiin

Uusista dna-rokotteista voidaan saada tehokas työkalu taisteluun tuberkuloosia vastaan.

Näin toivoo tutkija Mirja Niskanen, jonka väitöskirja aiheesta tarkastetaan Tampereen yliopistossa 26. helmikuuta 2021.

Niskanen löysi väitöstyössään mykobakteerin perimästä seitsemän geeniä, jotka toimivat erityisen voimakkaasti silloin, kun bakteeri aktivoi tulehduksen seeprakaloilla.

Mykobakteeri aiheuttaa kaloille tautia, joka muistuttaa ihmisen tuberkuloosia. Kalojen infektiolla on sekä aktiivinen että piilevä tautimuoto ja lisäksi granuloomarakenteet, jotka ovat tyypillisiä tuberkuloosillekin.

Kun Niskanen testasi mykobakteerien geenien tehoa dna-rokotteina, erityisesti yksi niistä näytti ehkäisevän piilevän infektion aktivoitumista.

Tuberkuloosibakteerin vastaavat geenit voivat hänen mukaansa olla potentiaalisia kohteita ihmisrokotteen kehittämisessä.

Lupaavia rokoteantigeenejä myös kirjallisuudesta

Niskanen kehitti tutkimuksessaan myös menetelmän, jolla kalan piilevä mykobakteeri-infektio aktivoidaan uudelleen. Se tapahtuu heikentämällä kalan vastustuskykyä kortisonilääkityksellä.

Menetelmä osoittautui käyttökelpoiseksi malliksi, jonka avulla on mahdollista testata uudelleenaktivaatiota estäviä rokotteita.

Lisäksi mallia voidaan hyödyntää uudelleenaktivaation mekanismien tutkimuksessa.

Niskanen testasi myös useiden kirjallisuuden perusteella valittujen rokoteantigeenien tehoa mykobakteeri-infektiota vastaan. Näin löytyi viisi uutta rokoteantigeenia, jotka voidaan viedä jatkotutkimuksiin.

Nykyinen rokote suojaa vain pikkulapsia

Tuberkuloosiin sairastuu vuosittain yli 10 miljoonaa ja kuolee 1,5 miljoonaa ihmistä.

Arviolta viidennes maailman väestöstä kantaa tuberkuloosibakteeria piilevänä elimistössään ja on siten vaarassa sairastua aktiiviseen tautimuotoon.

Nykyinen tuberkuloosirokote BCG (Bacillus Calmette-Guérin) suojaa tehokkaasti ainoastaan pikkulapsia.

Tuberkuloositartuntoja hoidetaan pitkillä antibioottikuureilla. Lääkkeille vastustuskykyisten tuberkuloosikantojen lisääntyminen on tehnyt hoidosta yhä vaikeampaa.

Paras keino tuberkuloosin hallitsemiseen olisi Mirja Niskasen mukaan tehokas rokote, joka suojaisi sekä lapsia että aikuisia ja estäisi piilevän tautimuodon aktivoitumisen.

(Kuva Jukka Lehtiniemi) Mirja Niskanen jatkaa tutkimustyötään professori Mika Rämetin kokeellisen immunologian ryhmässä Tampereen yliopistossa.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia