Kasvien muinais-dna kertoo ikivanhasta ruokavaliosta

Suomen suosituin vilja oli 1000-luvulla ohra, mutta myös rukiin viljely alkoi tuolloin yleistyä. Esimerkiksi Espoon Manbyn kylässä ensimmäinen ruis kylvettiin 1100-luvulla, ja viljely jatkui aina vuoteen 1556 eli kylän autioitumiseen asti.

Muun muassa tämä käy ilmi Turun yliopiston tutkijan Mia Lempiäinen-Avcin väitöskirjasta, jossa tämä selvitti suomalaisten 1000–1900-lukujen ruokavaliota arkeologian ja biologian keinoin.

Ohran dna-tutkimukset osoittivat, että suomalaisen kuusitahoisen ohran viljely oli maantieteellisesti hyvin keskittynyttä. Nuorempaa kaksitahoista ohraa viljeltiin tasaisesti maan eri osissa.

Lempiäinen-Avcin mukaan historiallisten kokoelmien kasvinäytteistä saadaan geneettisissä analyyseissa parhaat tulokset, jos kasvit on kerätty tuoreena ja kuivattu.

Hänen väitöstyönsä on ensimmäinen Suomessa tehty tutkimus, jossa muinais-dna:ta eristettiin arkeologisesta kasviaineistosta.

Muikkuja ja tattaria
Ihmisten käyttämästä ravinnosta kertovat myös hautalöydöt. Lappeenrantalaisesta Kappelinmäen kalmistosta löytyi tutkimuksessa 1500-luvun hauta ja sinne haudatun vainajan vatsasta tuhansia vadelmansiemeniä ja pienen muikkukalan luita.

Kotkan Ruotsinsalmen merilinnoituksen sotilaat puolestaan söivät 1700-luvulla venäläisen perinteen mukaista ruokaa, kuten hirssiä ja tattaria. Venäläiset kauppiaat toivat linnoitukseen myös hapankirsikoita, mausteita ja viikunoita joko suoraan Venäjältä tai kauempaa ulkomailta.

 

Kuvassa: Mia Lempiäinen-Avcin väitöskirja tarkastetaan Turun yliopistossa 16. maaliskuuta 2019.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia