Kasviproteiinien keksijät saivat uuden ympäristöpalkinnon

Suomalaisten kasvipohjaisten proteiinien Härkiksen ja Nyhtökauran kehittäjille on myönnetty uusi ympäristöpalkinto nimeltä Sininen pallo.

Historian ensimmäisen Sinisen pallon saajat Reetta Kivelä, Maija Itkonen, Jiang Zhongqing, Leena Saarinen ja Tarja Ollila ovat palkintoperustelujen mukaan mullistaneet kuluttajien arkea.

Heidän ruokajärjestelmää muuttavat tuotteensa vaikuttavat samaan aikaan sekä ilmastonmuutokseen että luontokatoon.

”Ilmastokriisiä ei voi ratkaista ilman luontokatoa ja toisin päin. Jos ratkaistaan vain toista, epäonnistutaan”, sanoo Sitran kestävyysratkaisut-teeman johtaja Mari Pantsar, joka oli mukana asiantuntijaraadissa.

Samalla kun Härkis ja Nyhtökaura ovat löytäneet tiensä suomalaisten lautasille, lihansyönti on vähentynyt Suomessa jo toista vuotta peräkkäin.

Kolmen säätiön yhteinen palkinto

Sininen pallo -palkinto myönnetään uraauurtavasta teknologiasta tai tieteellisestä tutkimuksesta, joka auttaa ihmiskuntaa selviytymään ympäristökriisistä.

Palkinnon takana ovat Tiina ja Antti Herlinin säätiö, Maj ja Tor Nesslingin Säätiö sekä Svenska litterattursällskapet i Finland SLS.

SLS:n osuus rahoitetaan Ingrid, Margit ja Henrik Höijer II -rahastosta.

Palkintolautakunta päätti jakaa ensimmäisen tunnustuksensa Härkiksen ja Nyhtökauran kehittäjien kesken, sillä molempien tuotteiden vaikutus suomalaisten kulutustottumuksiin on ollut merkittävä.

Ne ovat yhdessä luoneet kokonaan uuden markkinan lihaa korvaaville helppokäyttöisille tuotteille.

”Mullistavilla innovaatioilla on usein tapana syntyä eri paikoissa samoihin aikoihin, kun aika ja tiedon taso ovat oikeat”, sanoo asiantuntijaraadin jäsenenä toiminut professori Lassi Linnanen LUT-yliopistosta.

”Sattui käymään niin hyvin, että Suomessa tuli samaan aikaan markkinoille kaksi kasviproteiinituotetta, jotka kirittivät toisiaan, kuten matkapuhelimet aikoinaan. Ihmisille oli äkkiä saatavilla parempaa, helpommin ja halvemmalla.”

(Kuva Kaskas Media) Vasemmalla Nyhtökauran keksijät Maija Itkonen ja Reetta Kivelä. Leena Saarinen (keskellä), Jiang Zhongqing ja Tarja Ollila tunnetaan härkäpavuista tehtävän Härkiksen kehittäjinä.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia