Käytetyt kalaverkot muuntuvat ämpäreiksi

Suomalainen muovituotevalmistaja Orthex on tuonut markkinoille ämpärin, jonka raaka-aineena käytetään vanhoja kalaverkkoja.

Yhtiön mukaan uusioraaka-aine kutistaa sangon hiilijalanjälkeä 80 prosenttia.

Käytöstä poistetut kalastusverkot ja -köydet ovat peräisin Skandinavian, Britannian ja muiden Pohjois-Euroopan maiden satamista.

Kalastajat voivat tuoda käytetyt verkkonsa ja muut kalastusvälineensä keräykseen ilman kierrätysmaksuja. Näin pyritään estämään verkkojen päätyminen mereen.

Maksuton keräys on merkittävä asia, sillä kalaverkot ovat suurimpia valtamerten muovijätteen lähteitä.

YK:n mukaan verkot muodostavat kymmenesosan kaikesta meriroskasta. Euroopan rannikoilta siivotusta muovijätteestä peräti 17 prosenttia on vanhoja kalaverkkoja.

Merissä irrallaan kelluvat verkot ovat ongelma myös siksi, että ne tappavat merieläimiä.

Orthex satsaa vastuulliseen muoviin

Orthex hyödyntää kierrätysraaka-ainetta myös muissa tuotteissaan. Niissä käytettävä uusioraaka-aine tehdään kuluttajilta kerätystä pakkausmuovista.

Lohjalaisyhtiö valmistaa kaikki kukkaruukkunsa ja parvekelaatikkonsa kierrätysmuovista. Lisäksi yrityksen valikoimaan kuuluu biomuovipohjainen keittiötuotesarja.

”Vuoteen 2020 mennessä tavoitteena on, että 20 prosenttia tuotannosta on valmistettu kierrätys- tai biopohjaisista raaka-aineista”, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Alexander Rosenlew.

(Kuva Orthex) Kalaverkoista tehdyn uutuusämpärin tunnistaa tummanvihreästä väristä. Orthex ja S-ryhmä lahjoittavat jokaisesta myydystä sangosta 0,25 euroa ympäristöjärjestö WWF:n työlle Itämeren suojelemiseksi.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia