Helsingin yliopistossa on kehitetty siedätyshoito keliakiaan.
Hoito perustuu siihen, että immuunijärjestelmä ohjataan toimimaan uudella tavoin gliadiinia sisältävien nanopartikkelien avulla.
Menetelmä rakennettiin professori Seppo Meren tutkimusryhmässä.
Helsinkiläistutkijat ruiskuttivat nanokokoisia gliadiinihiukkasia hiirten vereen. Tämän seurauksena koe-eläinten tulehdus ja kudosvauriot vähenivät merkittävästi.
Lisäksi immunologiseen toleranssiin liittyvien geenien ilmentyminen aktivoitui.
”Havainnot tukevat ajatusta, että saattaa olla mahdollista uudelleenohjelmoida immuunijärjestelmä keliakiapotilailla ja ohjeistaa T-lymfosyyttejä sietämään gluteenia”, sanoo tutkija Tobias Freitag.
Tutkimuksen tulokset on julkaistu Gastroenterology-lehdessä ja lisensoitu kansainväliselle lääkeyritykselle Takedalle.
Ensimmäiset testit ihmisillä lupaavia
Tutkimus on jatkunut Yhdysvalloissa, jossa on tehty ensimmäiset alustavat kokeet keliakiaa sairastavilla ihmisillä.
Amerikkalaistulosten mukaan keliakiapotilaiden nanohiukkashoito vaimentaa tai vähentää tulehdusta aiheuttavia gliadiinispesifisiä T-soluja veressä.
Jos potilaat voidaan jatkotutkimuksissa siedättää gluteenille, hoito saattaa johtaa keliakian paranemiseen.
Sen jälkeen potilaat voisivat syödä gluteenia sisältäviä viljapohjaisia ruokia ilman oireita.
Tobias Freitagin mukaan samanlaisia nanohiukkasia on mahdollista kehittää myös muiden autoimmuunisairauksien hoitamiseen.
Näin hoidettavia sairauksia voisivat olla esimerkiksi diabetes, ms-tauti ja narkolepsia.
Edellytyksenä kuitenkin on, että tautia ylläpitävä tekijä tunnetaan.
Nykyisenä hoitona elinikäinen gluteeniton ruokavalio
Keliakia on sairaus, jossa ihminen on yliherkkä gluteenille.
Gluteeni on vehnän, ohran ja rukiin sisältämien proteiinien yhteisnimi. Osaa vehnän gluteenivalkuaisista kutsutaan gliadiiniksi.
Keliakiaan voi sairastua missä iässä tahansa. Gluteenin sietokyvyn menetys johtuu immuunijärjestelmän säätelyn epäonnistumisesta, jolloin suolen limakalvo tuhoutuu.
Toistaiseksi ainoa keliakian hoito on elinikäinen, täysin gluteeniton ruokavalio.