Kemiallinen vaaraviesti saa myyränaaraan lisääntymispuuhiin

Kun metsämyyränaaras saa lajitoveriltaan kemiallisen viestin vaarasta, se ryhtyy jatkamaan sukuaan muita myyriä innokkaammin.

Tämä selviää Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta, joka tuo uutta tietoa nisäkkäiden lisääntymisstrategioista ja hälytysferomonien merkityksestä. Tutkimustulokset julkaisi Ecosphere-lehti.

Tutkijat selvittivät asiaa lisäämällä naarasmyyrien häkkiin lumikon nähneen lajikumppanien hajua. Hajun sisältämät viestiaineet eli feromonit kertoivat myyrille, että lähistöllä on peto. Viestin vastaanottaneet jyrsijät ryhtyivät pikaisesti kasvattamaan perhettään.

Samaa efektiä ei havaittu silloin, kun myyränaaraat saivat haisteltavakseen petoa säikähtämättömien jyrsijöiden tai itse lumikon hajua.

”Näyttää siltä, että lajitoverilta saatu viesti pelosta on rehellinen viesti kasvaneesta petojen uhasta ja syy naaraille satsata lisääntymiseen”, sanoo tutkija Thorbjörn Sievert.

Hänen mukaansa eroa reaktioissa voi selittää pelkosignaalien erilaisuus. Eläin voi tottua pedon hajuun, jos lumikkoja ja niiden jättämiä hajumerkkejä on kaikkialla. Myyrä voi silloin ikään kuin hukkua informaatiotulvaan.

”Pelästyneen naapurin tuoma viesti kielii kuitenkin akuutista vaarasta ja mahdollisesta hyökkäyksestä.”

Tutkimuksen tekoon osallistui myös Wienin yliopisto.

(kuva Jyväskylän yliopisto) Myyrän pelästyneeltä lajitoverilta saama kemiallinen varoitussignaali on vahva viesti, kertovat tutkijat Marko Haapakoski (vas.) ja Thorbjörn Sievert.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia