Kemian alalle uudet työehtosopimukset – Paikallinen sopiminen etenee

Kemianteollisuus ry, Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ovat päässeet sopuun uusista kemian alan työehtosopimuksista, jotka sisältävät aiempaa enemmän paikallisia sopimusratkaisuja.

”Nämä eivät ole pelkästään työnantajien vaatimuksia, vaan mekin esitimme neuvotteluissa monia asioita, joista voisi sopia paikallisesti toisin”, kertoo Ammattiliitto Pron sopimusalavastaava Taru Reinikainen.

Myös Kemianteollisuus ry:n työelämäsektorin johtaja Minna Etu-Seppälä puhuu yhteistyön puolesta.

”Kemianteollisuus työnantajaliittona haluaa tehdä uudistuksia yhdessä ja nähdä samalla työelämän uudistuvan”, Etu-Seppälä sanoo.

Paikalliset sopimusratkaisut koskevat esimerkiksi työaikajärjestelyitä; uuden työehtosopimuksen kaikista työaikamääräyksistä voidaan paikallisesti sopien poiketa.

Teollisuusliiton kemian sektorin johtajan Toni Laihon mukaan nyt haluttiin kerätä kokemuksia uusista sopimusratkaisuista. Tulevaisuudessa työehtosopimuksia voidaan kehittää näiden kokemusten pohjalta.

Nyt solmittujen sopimusten piiriin kuuluvat muun muassa kemian toimihenkilöt sekä muovi- ja kemian tuoteteollisuus, kaikkiaan noin 23 900 henkeä.

Sopimusten pituus on 1+1 vuotta. Tämä tarkoittaa sitä, että sopimukset ovat lähtökohtaisesti voimassa vuoden 2023 loppuun. Mikäli toisen vuoden palkankorotuksista ei kuitenkaan päästä sopuun syyskuun 2022 loppuun mennessä, sopimukset päättyvät 31. joulukuuta 2022.

Uusi oppisopimusmalli

Lisäksi Kemianteollisuus ja Teollisuusliitto rakentavat yhdessä kemian alalle oman oppisopimusmallin, joka kohdistuu ammatilliseen toisen asteen koulutukseen.

Uusi malli luodaan vastauksena alaa vaivaavaan työvoimapulaan ja vetovoimaisuushaasteisiin.

”Tarvitsemme räätälöityä, meille sopivaa osaamista, jotta voimme kehittää koko alaa eteenpäin”, taustoittaa Kemianteollisuuden johtava asiantuntija Anni Siltanen.

Kemian alan työhön soveltuviin tutkintoihin, kuten prosessiteollisuuden sekä kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoihin, on jo useita vuosia ollut hakijoita selvästi vähemmän kuin aloituspaikkoja.

Kemianyrityksissä on hyödynnetty oppisopimuksia aiemminkin, mutta pääasiassa vain aikuisten kouluttamiseen. Nyt luotavan kolmivaiheisen mallin tavoitteena on innostaa alalle nimenomaan nuoria.

Ensimmäisenä opiskeluvuoden sisältöä eli perusopintoja aiotaan kehittää yhdessä alan yritysten kanssa. Haku oppisopimusohjelmaan tapahtuisi ensimmäisen opiskeluvuoden aikana.

Toisen vuoden opinnoista hyvin suoriutuneet, kiinnostuneimmat opiskelijat voivat jatkaa oppisopimuskoulutukseen.

Oppisopimuskoulutukseen päässeet suorittavat kolmannen vuoden aikana tutkintonsa loppuun yrityksessä, jossa työskentelevät.

Anselmi Nousiainen

(Kuvituskuva Adobe Stock) Kemianteollisuus ryhtyy etsimään pätevää työvoimaa tulevaisuuden tarpeisiinsa nuorille suunnattavan oppisopimuskoulutuksen kautta.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia