Kemian kiertotalous sai ensimmäisen professorinsa

Suomeen on nimitetty ensimmäinen kemian kiertotalouden professori. Dosentti Ari Väisänen aloittaa analyyttisen kemian ja kiertotalouden professorina Jyväskylän yliopistossa.

Kiertotalousprofessori Ari Väisänen ryhtyy ensi töikseen kehittämään uusia menetelmiä, joilla tärkeät raaka-aineet saadaan talteen jätevirroista ja -vesistä.

Uusiutuvan energian ja uuden teknologian laitteiden tuotanto kasvaa hänen mukaansa nopeasti, mikä lisää merkittävästi monien harvinaisten metallien ja kriittisten raaka-aineiden tarvetta. Niitä tarvitaan esimerkiksi sähköautojen akuissa, sähkömoottoreissa, valaistuksessa ja teollisuudessa katalyytteinä.

Raaka-aineiden kierrättäminen pudottaa hiilidioksidipäästöjä jopa 90 prosenttia neitseellisten raaka-aineiden tuotantoon verrattuna.

”Tällä hetkellä hukkaamme näitä arvokkaita raaka-aineita jätteiden puutteellisen, jossain määrin jopa alkeellisen käsittelyn vuoksi”, sanoo Väisänen, jonka mukaan kemialla on keskeinen rooli globaalien ympäristöongelmien ratkaisussa.

Materiaalien huippututkimusta

Jyväskylän yliopisto on noussut yhdeksi alan johtavista laitoksista metallien ja esimerkiksi fosforin talteenoton menetelmien kehittämisessä.

Väisäsen mukaan yliopiston kemian laitoksen analytiikan osaaminen on vahvaa. Juuri analyyttinen kemia luo perustan kemian kiertotalouden tutkimukselle.

”Ilman tietoa siitä, mikä on materiaalien koostumus, on erittäin vaikeaa, jossain määrin jopa vaarallista tehdä johtopäätöksiä jatkokäytön suhteen”, Väisänen sanoo.

Professorina hän arvioi yhdistävänsä epäorgaanisen ja orgaanisen kemian analytiikan ja suuntaavansa samanaikaisesti tutkimusta kiertotalouteen. Sekä tutkimusta että opetusta vahvistetaan niin, että ne vastaavat niin teollisuuden, ympäristön kuin kiertotalouden haasteisiin.

Ari Väisäsen professuuri kuuluu Jyväskylän yliopiston luonnonvarojen resurssiviisauden alan tutkimuskokonaisuuteen.

(Kuva: Jyväskylän yliopisto) Nyt professorina aloittava Ari Väisänen on työskennellyt Jyväskylän yliopistossa assistenttina ja yliopistonlehtorina vuodesta 1996.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia