Kemian Nobel klikkauksesta – Barry Sharplessille jo toinen palkinto

Vuoden 2022 kemian Nobelin palkinnon saavat Carolyn Bertozzi, Morten Meldal ja Barry Sharpless.

Yhdysvaltalainen Bertozzi, 55, työskentelee Stanfordin yliopistossa ja tanskalainen Meldal, 68, Kööpenhaminan yliopistossa. Amerikkalainen Sharpless, 81, on Scrippsin tutkimusinstituutin professori.

Palkinnon perusteena on kolmikon kehittämä molekyylien rakennusmenetelmä, jota kutsutaan klikkauskemiaksi (click chemistry).

Pohjan menetelmälle loi Barry Sharpless, joka määritteli ilmiön Kemia-lehden haastattelussa vuodelta 2019 näin:

”Click-kemiassa on kyse täydellisen uskollisuuden saavuttamisesta kahden molekyyliryhmän välillä niin, että voidaan ennustaa tarkasti, mitä niiden välillä tapahtuu.”

”Kemiahan on juuri sitä, että klikkaa”

Sharplessille olennaisinta on työkalujen käytännön käyttökelpoisuus.

”En etsi elegantteja ratkaisuja vaan sellaisia, jotka muodostavat yhteyden. Kemiahan on juuri sitä, että syntyy sidoksia, siis klikkaa”, hän sanoi.

Click-kemiassa yhdisteille ei Sharplessin mukaan anneta mahdollisuutta valita. Kun molekyyliryhmät pannaan samaan astiaan, ne napsahtavat kiinni toisiinsa reaktiossa, jossa ne voivat yhdistyä vain yhdellä tavoin.

Aalto-yliopiston professori Ari Koskinen kertoi samassa vuoden 2019 jutussa oman määritelmänsä klikkauskemiasta.

Koskisen mukaan siinä liitetään yksinkertaisella menetelmällä kaksi komponenttia toisiinsa kovalenttisesti niin, että syntyvä sidos on riittävän vahva ja pysyvä.

Click-kemian avulla myös molekyylin kaksi eri osaa voidaan panna toimimaan yhtäaikaisesti.

”Esimerkiksi alkyynissä voi olla kiinni toiminnallinen ryhmä ja atsidissa tunnistava osa. Kun ne liitetään toisiinsa, syntyy molekyyli, jonka toinen pää tunnistaa tietyn kemiallisen ryhmän, ja toiminnallinen pää vaikkapa väläyttää sen jälkeen valoa”, Koskinen kuvaili.

Sharplessista viides tuplanobelisti

Barry Sharplessille tuore Nobel on jo toinen. Hänet palkittiin edellisen kerran vuonna 2001 kiraalisesti katalysoitujen hapetusreaktioiden kehittämisestä. Tuolloin Sharpless sai palkinnon yhdessä William Knowlesin ja Ryoji Noyorin kanssa.

Kun instituutioille myönnetyt Nobelin palkinnot jätetään laskuista, Sharpless on kaikkien aikojen viides tuplanobelisti ja toinen kahdella kemian Nobelilla palkittu tieteilijä. Ensimmäinen oli brittiläinen Frederick Sanger, joka palkittiin kemiasta vuosina 1958 ja 1980.

Amerikkalainen Linus Pauling sai Nobelin kemian palkinnon vuonna 1954 ja rauhanpalkinnon vuonna 1962. Puolalainen Marie Curie palkittiin fysiikasta vuonna 1903 ja kemiasta 1911. Amerikkalainen John Bardeen sai fysiikan palkinnon vuosina 1956 ja 1972.

Arvoltaan kymmenen miljoonan Ruotsin kruunun eli noin 915 000 euron arvoiset Nobelin palkinnot jaetaan Tukholmassa 10. joulukuuta.

Tuoreista nobelisteista ja heidän työstään kerrotaan lisää Kemia-lehdessä, joka ilmestyy 9. joulukuuta.

Päivi Ikonen


Uutista muokattu 13.10.2022: Lisätty tiedot muista kaksi Nobelin palkintoa saaneista.

(Kuva Messukeskus) Barry Sharpless vieraili vuonna 2019 Suomessa ChemBio Finland -tapahtumassa, jonka paneelikeskustelussa hän esiintyi yhdessä kahden muun kemian nobelistin kanssa.

Nobelistiveteraaneilla klikkaa edelleen

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia