Kemian Nobel litium-ioniakkujen kehittäjille

Nobelin vuoden 2019 kemianpalkinto on myönnetty kolmelle tutkijalle, jotka ovat kehittäneet litium-ioniakkuja.

John B. Goodenough, Stanley Whittingham ja Akira Yoshino saavat kukin kolmasosan yhdeksän miljoonan Ruotsin kruunun palkintosummasta. Palkinnot jaetaan Nobel-gaalassa Tukholmassa 10. joulukuuta.

Kevyet, tehokkaat litium-ioniakut tulivat markkinoille vuonna 1991. Samalla ne loivat perustan langattomalle, fossiilisista polttoaineista riippumattomalle yhteiskunnalle, palkintoraati perustelee tunnustusta.

Uudelleenladattavia litium-ioniakkuja käytetään laajalti niin kännyköissä ja kannettavissa tietokoneissa kuin sähköajoneuvoissakin.

Historian vanhin nobelisti

Nobelistikolmikon seniori ja samalla koko Nobel-historian iäkkäin palkittu on 97-vuotias yhdysvaltalainen John Goodenough, joka jatkaa yhä työtään Texasin yliopiston emeritusprofessorina.

John Goodenough

Saksan Jenassa vuonna 1922 syntynyt Goodenough on Yalen yliopiston kasvatti, joka on vuosien varrella työskennellyt useissa huippuyliopistoissa, muun muassa Massachusettsin teknillisessä yliopistossa MIT:ssä sekä Oxfordin yliopistossa.

Goodenough on pitkän uransa mittaan vastaanottanut useita tieteen huippupalkintoja.

Brittisyntyinen Stanley Whittingham, 78, valmistui sekä kandidaatiksi, maisteriksi että tohtoriksi Oxfordin yliopistosta, josta hän siirtyi jo 1970-luvulla postdoc-tutkijaksi Yhdysvaltoihin Stanfordin yliopistoon.

Stanley Whittingham

Tätä nykyä Whittingham työskentelee professorina New Yorkin valtionyliopiston Binghamtonin kampuksella. Myös hän on moneen kertaan palkittu tutkija.

Japanilainen Akira Yoshino, 71, suoritti perustutkintonsa Kioton yliopistossa ja väitteli tohtoriksi Osakan yliopistossa.

Akira Yoshino

Akira Yoshino on tehnyt myös työuransa kotimaassaan, jossa hän nykyisin toimii Meijon yliopiston professorina sekä Asahi Kasei -yhtiön tutkijana.

Yoshino sai viime vuonna arvostetun Japan Prize -palkinnon.

Päivi Ikonen

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia