Suomalainen kemianteollisuus lähtee tavoittelemaan luontopositiivista, hiilineutraalia toimialaa vuoteen 2045 mennessä. Luonnon monimuotoisuuden edistäminen on osa kemianteollisuuden vastuullisuusohjelman kokonaisuutta.
Kemianteollisuus ry:n hallitus linjasi tahtotilan luontopositiivisesta kemianteollisuudesta 18. elokuuta 2022. Se kytkeytyy osaksi alan Hiilineutraali kemia -tavoitetta.
Käytännön kehitystyö on sidottu kemianteollisuuden Responsible Care -vastuullisuusohjelmaan, jonka tuloksista on näyttöä jo entuudestaan.
Luontopositiivisuus tarkoittaa luonnon monimuotoisuuden vähenemisen kääntämistä luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi.
”Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen on tämän vuosikymmenen isoin kysymys, joka pitää ratkaista niin yksilötasolla kuin yrityksissä ja yhteiskunnassa”, sanoo Kemianteollisuus ry:n vastuullisuusjohtaja Sami Nikander.
Biodiversiteettiin liittyy hänen mukaansa paljon kysymyksiä ja selvitettävää.
”Lähdemme siis matkalle selvittämään aihealueen vaatimuksia ja sen tarjoamia mahdollisuuksia yrityksille sekä kytkemme aiheen osaksi omaehtoista vastuullisuusohjelmaamme.”
Osaksi alan yritysten jokapäiväistä työtä
Luonnon monimuotoisuus otetaan kemianyrityksissä osaksi päätöksentekoa ja johtamista. Se näkyy jatkossa myös esimerkiksi investointisuunnitelmissa.
Monissa alan yrityksissä aiheeseen on kiinnitetty huomiota jo aiemmin.
”Tavoitteenamme on olla alan ympäristöjohtaja”, kertoo Kiillon tutkimus-, kehitys- ja innovaatiojohtaja Raija Polvinen.
Hänen mukaansa Kiillossa on syvennytty myös siihen, mitä biodiversiteetti tarkoittaa yhtiön näkökulmasta.
”Tässä kemianteollisuuden tavoite luontopositiivisuudesta ja sen kytkeminen osaksi Responsible Care -ohjelmaa antaa yrityksille työkaluja selvittää asiaa lisää ja jakaa parhaita käytäntöjä.”
Myös Neste korostaa yhteistyön voimaa.
”Yritysten on yhä tärkeämpää ymmärtää vaikutuksensa luonnon monimuotoisuuteen ja pyrkiä kääntämään ne positiivisiksi. Kukaan ei kuitenkaan pysty ratkaisemaan näitä haasteita yksin, vaan tarvitaan yhteisiä sitoumuksia, ohjeistuksia ja yhteistyötä”, sanoo Nesteen vastuullisuusjohtaja Salla Ahonen.
Neste on osallistunut toimialajärjestön työhön luontopositiivisuustavoitteen asettamiseksi.
”Asetettu tahtotila on linjassa Nesteen oman biodiversiteettivision kanssa, joka ohjaa työtämme saavuttaa luontopositiivinen arvoketju vuoteen 2040 mennessä.”