Kemianteollisuus ry:n tuore valmiuspäällikkö Mirva Ojala pitää huolen siitä, että alan yritykset kykenevät jatkamaan toimintaansa myös häiriötilanteissa.
Mirva Ojala aloitti 5. elokuuta Kemianteollisuus ry:n Kemian poolin ja Muovi- ja kumipoolin uutena valmiuspäällikkönä. Poolisihteeri hänestä tulee varsinaisesti 1. syyskuuta.
Käyntiinlähtö pestissä on Ojalan mukaan sujunut mainiosti. Hänen edeltäjänsä Petri Ahola-Luttila on antanut tulokkaalle kattavan perehdytyksen ja luvannut tarvittaessa tarjota tukea myös jatkossa.
”Tämän parempaa aloitusta työhön en olisi voinut saada”, Ojala naurahtaa.
Huoltovarmuuskeskuksen kanssa solmitun sopimuksen mukaisesti Kemian pooli vastaa oman alansa varautumisesta mahdollisiin vakaviin häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin.
”Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi yritysten tuotantojärjestelmiin kohdistuvat kyberhyökkäykset tai vaikka raaka-aineketjussa tapahtuneet tulipalot”, Ojala kertoo.
Kemian pooliin kuuluu muun muassa Kemianteollisuus ry:n, Lääketeollisuus ry:n, Teknokemian Yhdistykset ry:n ja Väriteollisuusyhdistys ry:n mukaan kutsumia yrityksiä.
Muovi- ja kumipoolissa on vastaavasti mukana muovi- ja kumiteollisuuden huoltovarmuuden kannalta keskeisiä yrityksiä. Alan tuotteita ovat esimerkiksi lääke- ja elintarvikepakkaukset, suojakalvot ja autonrenkaat.
”Pyrimme siis yhdessä yritysten kanssa varmistamaan erilaisten raaka-aineiden ja kemikaalien riittävyyden kaikissa oloissa.”
Yhtä kemikaalia tai raaka-ainetta on vaikea nostaa kaikkein välttämättömimmäksi.
”Eri yritykset hyötyvät aineista eri tavoin. Jollekin tärkeä voi olla raaka-aine, toiselle sen jalostuksesta syntyvä sivutuote.”
Kemikaaleista on kuitenkin tehty kriittisyysarvioita sekä selvityksiä siitä, kuinka laajat vaikutukset milläkin saatavuushäiriöillä voisi olla.
Mikäli jonkin raaka-aineen tuotanto keskeytyy ja sitä on varastossa vain rajallisesti, oleellista on varmistaa aineen saatavuus muualta. Vaihtoehtoisesti voidaan etsiä korvaavaa ainetta puuttuvan tilalle, mutta se voi olla hidas tie.
”Tämän vuoksi on tärkeää miettiä etukäteen, mitä aineita pystytään tarvittaessa korvaamaan muilla tai mitä ilman voidaan väliaikaisesti toimia.”
Kiristyvä lainsäädäntö on aiheuttanut sen, että raaka-ainetoimittajien määrä on vähentynyt. Mitä vähemmän palveluntarjoajia, sitä enemmän se vaikuttaa raaka-aineen kriittisyysarvioon.
”Valmiuspäällikkönä minun pitää osata oivaltaa, millaiset tekijät voivat vaikuttaa huoltovarmuuteen.”
Virtaa polkujuoksusta
Mirva Ojala siirtyi Kemianteollisuuden palvelukseen Puolustusvoimien kemikaaliturvallisuuspäällikön paikalta. Kuinka maatalous- ja metsätieteiden maisteri on päätynyt kemian alan tehtäviin?
”Minulla oli Helsingin yliopistossa pääaineenani maaperä- ja ympäristökemia”, Ojala hymyilee.
”Olen pienestä pitäen ollut kiinnostunut kemiasta ja siitä, kuinka erilaisista aineista saadaan aikaan kokonaan uudenlaisia yhdisteitä.”
Ojala on aiemmin työskennellyt myös muun muassa Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa, jossa hänen tehtäviinsä kuului epäorgaanisten lannoitteiden valvonta.
”Kemiaan liittyvä lainsäädäntö on ollut olennainen osa työtäni koko urani ajan. Olen perehtynyt kemikaaleihin jo pitkään, mistä on varmasti apua myös nykyisessä tehtävässäni.”
Vapaa-ajallaan Ojala harrastaa rakentamista ja remontointia sekä polkujuoksua. Siinä juostavat matkat ovat maratoniakin pidempiä.
”Polkujuoksu on hyvin koukuttava harrastus. Varsinkin Lapin kauniissa maisemissa on mukavaa juosta.”
Anselmi Nousiainen
Kirjoittaja on kevään 2019 ylioppilas ja Kemia-lehden kesäharjoittelija.
(Kuva Kemianteollisuus ry) Hankalistakin tilanteista selvitään, kunhan asiat suunnitellaan ja varmistetaan etukäteen, sanoo valmiuspäällikkö Mirva Ojala.
Lue myös: