Kemianteollisuus palkitsi turvallisuusosaajat

Kemianteollisuus ry:n turvallisuuspalkinnon 2019 voittajat ovat ammattikorkeakoulu Centria, Nalco Finland Manufacturing, Kraton Chemical ja Neste.

Oppilaitosten sarjan voittaja, kokkolalaisen Centrian kemiantekniikan koulutusohjelma on ottanut turvallisuuden yhdeksi teemaksi oppilaitoksen TalenttiTehdas-opintokokonaisuuteen.

Opiskelijat tekivät osion huipennukseksi perehdyttämisvideoita yritysten kohteista ja osallistuivat monialaiseen onnettomuussimulaatioon yhdessä sairaanhoitajaopiskelijoiden kanssa. Toteutus tapahtui tiiviissä yhteistyössä paikallisen teollisuuden kanssa.

Kokkolassa on iso epäorgaanisen kemian keskittymä, joka tarjoaa opiskelijoille kesätöitä ja valmistumisen jälkeen myös pysyviä työpaikkoja. Kemiantekniikan lehtorin Niina Grönqvistin mukaan opiskelijat saavat oikeassa teollisuusympäristössä hyvän tuntuman työelämästä.

Pienten yritysten sarjan voittaneen Nalco Finland Manufacturing Oy:n koko henkilöstö on mukana turvallisuusasioissa. Yrityksessä on saatu hyviä tuloksia koulutuksella ja motivoimalla turvallisuutta edistävään käyttäytymiseen.

Paperi- ja selluteollisuudelle kemikaaleja valmistava loviisalaisyhtiö on hyvä esimerkki siitä, että pienikin pystyy kehittämään toimintojaan turvallisuusasioissa. Yrityksen kaikki 14 työntekijää ovat SHEQ Manager Karin Vuojärven mukaan vahvasti mukana turvallisuuden kehittämisessä.

Konkreettisia tekoja turvallisuuden hyväksi

Kraton Chemical Oy voitti keskisuurten yritysten sarjan. Yrityksessä on tehty neljän vuoden aikana turvallisuusharppaus koko henkilöstön voimin.

Kratonin turvallisuustyössä tehdään jatkuvasti uusia avauksia ja yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Yhtiö on esimerkiksi mukana Yrityskylässä, jossa herätellään pienoistehtaan avulla koululaisten turvallisuusajattelua.

Suurten yritysten sarjan voittaja Neste Oyj käynnisti vuonna 2015 koko yhtiön kattavan, laaja-alaisen turvallisuuden kehityshankkeen nimeltä Way Forward to Safety. Hankkeen neljän osa-alueen avulla kehitettiin turvallisuuskulttuuria, johtamisjärjestelmää, urakoitsijahallintaa ja prosessiturvallisuutta.

Turvallisuuspalkinnot jaettiin 16. huhtikuuta Kemiat kohtaavat -tilaisuudessa Helsingissä. Palkinto on aiemmin jaettu vuosina 2010, 2014 ja 2017. Oppilaitossarja oli nyt mukana kilpailussa toista kertaa.

Kilpailun järjestävät Kemianteollisuus ry, Teollisuusliitto ry, Ammattiliitto Pro ry ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry. Tänä vuonna raadissa oli ensi kertaa myös Opetushallitus.

Tuija Käyhkö

(kuvassa) Centria-ammattikorkeakoulun opiskelijat Suvi Nygård (vas.), Noora Alapiha ja Num Syrjälä sekä lehtorit Laura Rahikka ja Niina Grönqvist iloitsevat palkinnostaan. Kuva: Matti Matikainen.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia