Kemianteollisuus: Uuden hallituksen varmistettava, että vihreän siirtymän miljardi-investoinnit toteutuvat

Kemianteollisuus ry odottaa tulevan hallituksen toteuttavan nykyistä teollisuusmyönteisempää politiikkaa. Järjestö edellyttää, että etenkin akku- ja vetyteollisuuden sekä merituulivoiman investointisuunnitelmat viedään päätyyn asti.

Suomessa on vireillä noin 90 miljardin euron arvosta investointihankkeita, joista suuri osa liittyy vihreään siirtymään.

Valtaosa projekteista on kuitenkin vasta esiselvitys- tai suunnitteluvaiheessa. Kemianteollisuus haluaa uuden hallituksen tekevän osansa, jotta investoinnit todella toteutuvat.

”Tulevan, nyt muodostettavan hallituksen on määrätietoisesti ja faktapohjaisesti varmistettava osaltaan, että nämä hankkeet ja suunnitelmat realisoituvat. Itsestään se ei tapahdu”, tähdentää Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.

”Kun investoinnit toteutuvat, niillä tulee olemaan merkittävät vaikutukset verotuloineen ja työllisyysvaikutuksineen koko suomalaiseen yhteiskuntaan ja hyvinvointivaltioon.”

”Suomen suorat yritystuet Euroopan pienimpiä”

Kemianteollisuus ry:n mukaan iso haaste on, että Suomi on investointien tukemisessa pahasti jäljessä monia muita maita.

Saksa julkisti viime viikolla suunnitelmansa noin 50 miljardin euron tukipaketista, jolla edistetään teollisuuden vihreän siirtymän investointeja. Yhdysvalloissa vastaavan tukipaketin yhteissumma on 370 miljardia.

Yritysten ja teollisuuden pidättyväinen tukeminen on järjestön mukaan lähtökohtaisesti positiivinen asia. Verrokkimaiden voimakas teollisuuden uudistumista tukeva politiikka asettaa kuitenkin Suomen toimintaympäristönä hankalaan asemaan.

”Suomessa suorat yritystuet ilman maataloustukia ovat Euroopan pienimpien joukossa – tilanteessa, jossa verrokkimaat entisestään lisäävät rajusti tukeaan teollisuuden uudistumisen vauhdittamiseksi”, Aalto huomauttaa.

Vaikka tuet ovat jo entuudestaan pieniä, niihin kohdistuu hallitusneuvotteluista kantautuneiden tietojen mukaan leikkauspaineita.

”Nämä leikkaukset olisivat myrkkyä Suomen havittelemille vihreän siirtymän teollisille investointisuunnitelmille.”

”Vihreä siirtymä mahdollinen vain toimijoiden yhteistyöllä”

Kemianteollisuus kysyi kesäkuun alussa jäsenyrityksiltään, miten Suomi eroaa investointiympäristönä muista maista ja mikä houkuttelee investoimaan muualle.

Vastauksissa nousivat voimakkaasti esille luvituksen sujuvuus ja nopeus, houkuttelevampi yritysverotus, parempi osaajien saatavuus ja osaaminen muissa maissa sekä vihreiden investointien tukeminen verrokkimaissa.

Vihreän siirtymän onnistumisen edellytyksiä ovat yritysjohtajien mukaan erityisesti satsaukset infrastruktuuriin ja päästöttömän sähkön lisääminen.

”Muodostettavan hallituksen on kyettävä viisaisiin ja rohkeisiin päätöksiin, joissa myös teollisuutta kuunnellaan”, Mika Aalto sanoo.

”Ilman teollisuusyrityksiä vihreä siirtymä ei voi onnistua, mutta pelkästään yritysten keskenkään se ei toteudu. Tarvitsemme hyviä poliittisia päätöksiä ja yhteistyötä yritysten, oppi- ja tutkimuslaitosten ja valtion välillä.”

(Kuva Sini Pennanen) Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto penää uudelta hallitukselta investointitukia, ei leikkauksia.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia