Kemikaalivirasto kerää tietoa PVC:n ja sen lisäaineiden mahdollisista riskeistä

Euroopan kemikaalivirasto Echa tutkii, aiheutuuko polyvinyylikloridista (PVC) tai sen lisäaineista riskiä terveydelle tai ympäristölle ja pitäisikö aineita siksi säädellä.

PVC on yleinen muovi, jota käytetään erityisesti rakentamisessa mutta myös esimerkiksi maksukorteissa, sadetakeissa ja puhallettavissa uimapatjoissa. Kova muovi saadaan taipuisammaksi pehmentimillä, kuten ftalaateilla.

Echa on jo koonnut tietoja vaihtoehtoisista materiaaleista tietyissä loppukäytöissä sekä niiden suorituskriteereistä ja kustannuksista.

Nyt virasto on käynnistänyt sidosryhmille kohdistetun selvityksen, jolla se kerää kattavaa tietoa PVC:n sisältämistä aineista sekä sitä korvaavista materiaaleista.

Erityisesti Echa pyytää tietoja vaihtoehdoista nykyisille aineille, joita käytetään pehmentiminä ja/tai palonestoaineina sekä lämmönkeston lisääjinä. Toiseksi virasto kaipaa informaatiota lisäaineista, joita on PVC:tä korvaavissa muoveissa.

Tarkoituksena on kartoittaa myös sitä, koskevatko PVC:n käytön mahdolliset ongelmat myös vaihtoehtoisia materiaaleja. Lisäksi huomioon otetaan sosioekonomiset ja kiertotalouden näkökulmat.

Lisätietoja saa Echan verkkosivuilta.

Tiedonkeruu jatkuu maaliskuun loppuun 2023 saakka. Viraston on määrä raportoida selvityksen tulokset Euroopan komissiolle toukokuussa 2023.

(Kuva Pixabay) Myös vanhat kunnon älppärit eli vinyylilevyt tehdään PVC:stä.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia