Kun mustikat kypsyvät, ne kannattaa poimia mättäältä parempaan talteen, kehottavat Kemistien keittiöstä -palstan kirjoittajat Eila Hämäläinen ja Timo Tuomi.
Tunnetun sananlaskun mukaan ”muu maa on mustikka”. Vaikka oma maa onkin mansikka, sanonta ei suinkaan aliarvioi mustikkaa.
Se vain viittaa sellaisiin entisajan paikkoihin, joita ei ollut otettu viljelyyn tai karjan laidunnusmaaksi. Sen sijaan muilla, metsäisillä mailla kasvoi mustikka.
Mustikka sisältää A-, B- ja C-vitamiinia, flavonoideja sekä joitakin polyfenoliyhdisteitä. Lisäksi siitä saadaan muun muassa mangaania ja magnesiumia.
Sokeria mustikassa on melko vähän, mutta marjat maistuvat silti makeilta, kiitos vähäisen happopitoisuutensa.
Lue täältä numerossa 4/2017 ilmestynyt juttu, joka sisältää muun muassa tuoremustikkamehun reseptin ja kertoo, kuinka tervamaalien keittäjä hyödyntää mustikoita.