Kestävät polttoaineet voivat pudottaa liikennepäästöjä roimasti

Kestävät polttoaineet voivat vähentää tieliikenteen hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Tämä selviää VTT:n ja Cambridgen yliopiston tekemästä tutkimuksesta.

Tutkijat vertailivat erilaisten kestävien polttoaineiden ja sähköautojen päästövähennyskustannuksia.

Vertailussa olivat mukana synteettiset biopolttoaineet ja niin kutsutut sähköpolttoaineet, jotka valmistetaan hiilidioksidista sähköenergian avulla.

Kestävillä polttoaineilla voidaan saada päästöt laskuun käyttämällä niitä erityisesti pitkän kantaman ajoneuvoissa, tutkimuksessa todetaan.

Juuri pitkillä matkoilla kestävät polttoaineet säilynevät sähköautoja kilpailukykyisempänä päästöjen vähennyskeinona myös tulevaisuudessa.

Sähköautot taas ovat omiaan lyhyille matkoille.

Puubiomassat ja niiden tähteet hyviä raaka-aineita

Tutkijat paneutuivat useisiin polttoainevaihtoehtoihin. Niistä päästövähennysten kannalta parhaiksi osoittautuivat puumaisista biomassoista ja niiden tähteistä tuotetut aineet.

Tutkimuksen vastaavan kirjoittajan, VTT:n erikoistutkijan Ilkka Hannulan mukaan hiilidioksidin muuntaminen päästöstä polttoaineeksi on ensi ajattelemalta loistava idea.

Sähköpolttoaineiden valmistusprosessi on kuitenkin hintava. Lisäksi prosessi on hankala skaalata.

”Vaikka tuuli- ja aurinkoenergian kustannukset ovat jo paikoin saavuttaneet fossiilisen energian hinnan sähköntuotannossa, ne ovat silti vielä hyvin kalliita vaihtoehtoja fossiilisille liikennepolttoaineille”, Hannula sanoo.

Tutkimuksen julkaisi kestävään energiaan erikoistunut Joule-tiedelehti.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia