Kiilto ja Betolar kehittävät vähähiilisiä lattiatasoitteita

Kemianyhtiö Kiilto ja materiaaliteknologiayritys Betolar ovat aloittaneet yhteistyön, jolla tavoitellaan uusia, vähähiilisiä lattiatasoitteita. Kumppanusten päämääränä on hiilidioksidipäästöjen leikkaaminen koko rakennusalalla.

Betolar on omalla teknologiallaan kehittänyt teollisuuden sivuvirroista materiaalin, jota voidaan käyttää sementin tilalla eri kohteissa.

Betolarin perustajan ja innovaatiojohtajan Juha Leppäsen mukaan sementin korvaaminen teollisuuden sivuvirtojen aineksilla voi pudottaa raaka-aineen hiilipäästöjä jopa viidesosaan entisestä.

”Toiseksi sivuvirtojen hyödyntäminen rakennusmateriaalien valmistuksessa vähentää merkittävästi neitseellisten luonnonvarojen käyttöä”, Leppänen muistuttaa tiedotteessa.

Ensimmäiset testit lupaavia

Betolarin ratkaisuja on jo käytetty menestyksekkäästi betoniteollisuudessa, mutta lattiatasoite on raaka-aineelle uusi sovellus, jonka kehittäminen vaatii perusteellista tutkimusta ja laajaa testausta.

”Sementin korvaaminen on todella kuuma peruna. Näiden tuotteiden kehittäminen ei ole helppoa eikä nopeaa, mutta ensimmäiset testimme ovat lupaavia”, kertoo Kiillon tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopäällikkö Eeva Kaataja.

Lattiatasoitteet ovat määrällisesti suurimpia tuoteryhmiä Kiillon rakentamisen liiketoiminnassa. Jos niihin saadaan uusi, ympäristön kannalta parempi ainesosa, hiilidioksidipäästöjä voidaan kutistaa koko arvoketjussa.

Lattiatasoitteiden jälkeen Kiilto pyrkii myöhemmin korvaamaan sementin uudella materiaalilla muissakin sementtisideaineisissa tuotteissaan.

(Kuva Kiilto) Rakennusteollisuus aiheuttaa noin 20 prosenttia maailman hiilipäästöistä. Lattiatasoitteiden sementin korvaaminen ekologisemmalla sideaineella vähentää päästöjä omalta osaltaan.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia