Kilpilahden hukkalämmöllä voitaisiin lämmittää Helsinkiä

Porvoon Kilpilahden teollisuusalueella syntyy merkittävä määrä hukkalämpöä, joka olisi mahdollista hyödyntää kaukolämpönä.

Nesteen ja Borealis Polymersin tuotantolaitosten hukkalämpö voisi kattaa neljäsosan pääkaupunkiseudun kaukolämmön tarpeesta. Lisäksi lämpöä voitaisiin ehkä käyttää myös Sipoossa ja Keravalla.

Tähän tulokseen tulee tuore selvitys, jonka tekivät Neste Engineering Solutions ja Gaia Consulting.

Kilpilahden matalalämpöistä hukkalämpöä ei ole toistaiseksi pystytty jalostamaan hyötykäyttöön.

Jatkosta päätetään vuoden loppuun mennessä

Selvityksen mukaan kaukolämpö voitaisiin tuottaa Kilpilahdessa hukkalämmöstä lämpöpumpuilla ja siirtää pääkaupunkiseudulle kaukolämpöputkella.

Hukkalämpö voitaisiin myös siirtää pääkaupunkiseudulle merivesitunnelissa ja tuottaa kaukolämpö vasta siellä.

Kolmas vaihtoehto olisi kaukolämmön tuottaminen Kilpilahdessa ja sen siirtäminen pääkaupunkiseudulle tunnelissa sijaitsevalla kaukolämpöputkella. Tämä mahdollistaisi tunnelin käytön myös muihin tarkoituksiin.

Seuraavaksi tutkitaan tarkemmin lämmöntuotannon kustannuksia ja hankkeen kannattavuutta. Päätökset hankkeen jatkosta tehdään vuoden 2019 loppuun mennessä.

Esiselvityksen rahoittivat Neste, Borealis Polymers, Fortum Power and Heat, Helen, Vantaan Energia, Porvoon Energia ja Keravan Energia.

Lisää aiheesta: Kilpilahden hukkalämpöhanke etenee

(Kuva: Neste) Porvoon Kilpilahti on Pohjoismaiden suurin öljynjalostuksen ja kemianteollisuuden keskus. Suurten tuotantolaitosten hukkalämpö haluttaisiin nyt ottaa hyötykäyttöön.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia