Kokkolan alueelle suunnitteilla uusi vedyntuotantolaitos ja vetyverkko

Projektikehitysyhtiö Flexens Oy suunnittelee vedyntuotantolaitoksen rakentamista Kokkolaan. Laitoksen päätuotteena olisi vihreän vedyn lisäksi ammoniakki.

Laitoksen kapasiteetti olisi 300 megawattia, mikä tekee siitä Suomen suurimman.

Flexensin laitos vahvistaisi muun muassa lannoitetuotannon omavaraisuutta.

Kokkolan vetykehitystä kiihdyttää myös Flexensin ja Gasgrid Finlandin yhdessä käynnistämä selvitys alueellisen vetyverkon kehittämisestä ja sen liittämisestä kaavailtuun kansalliseen vetyverkkoon.

Lisäksi taustalla vaikuttaa NHR-projekti (Nordic Hydrogen Route Bothnian Bay), joka on Gasgridin ja ruotsalaisen Nordion Energin yhteinen vedyn siirtoinfrastruktuurin kehityshanke.

NHR-hankkeen tavoitteena on rakentaa Pohjanlahden ja Perämeren alueelle tuhannen kilometrin pituinen vedynsiirtoverkko ja avoin vetymarkkina vuoteen 2030 mennessä.

”Erinomaiset markkinanäkymät”

”Kokkolaan suunniteltu Suomen suurin vedyntuotantolaitoshanke on merkittävä ja konkreettinen askel kohti vetytalouden kehittämistä sekä kohti yhä kattavamman vedynsiirtoinfrastruktuurin kehittämistä”, sanoo Gasgrid Finlandin toimitusjohtaja Olli Sipilä.

”Vedyntuotantolaitos ja NHR-hanke voivat yhdessä vauhdittaa alueen vihreää teollistumista sekä vetytalouden kehittymistä myös Kokkolan talousaluetta laajemmin.”

Flexensin toimitusjohtajan Berndt Schalinin mukaan markkinanäkymät vihreälle vedylle ja ammoniakille ovat erinomaiset.

”Pohjanlahden ja Perämeren alueelle rakentuvan Pohjoisen vetylahden BotH2nian on arvioitu voivan täyttää merkittävän määrän koko Euroopan energiantarpeesta vedyn muodossa”, Schalin kertoo.

(Kuva KIP) Kokkolan suurteollisuusalueelle (Kokkola Industry Park KIP) on jo tulossa yksi vetytehdas, jonka rakentaa Hycamite TDC Technologies. Kaikkiaan alueella toimii parikymmentä teollisuuslaitosta ja 60 palveluyritystä.

Lue myös:

Aurinko valaisee vetytaloutta

Ammoniakki avittaa vihreää siirtymää

Kansallinen klusteri edistää vetytalouteen siirtymistä

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia