”Kollega säntäsi apuun, kun asiakkaat yrittivät tiskin yli”– Kesäduunista jää hauskat muistot, kun on reilu pomo, kivat työkaverit ja kokeneempien apu ulottuvilla

”KELLO TULEE neljä, ja kello tulee kuus, ja sitä mukaa pahenee mun kesäduuniblues”, rallattaa Jussi & The Boys klassikkohitissään.

Nuori lukijamme, oletko hakemassa kesätöitä? Me varttuneet muistamme hauskat ja hikoiluttavat kokemuksemme paremmin kuin toissaviikon tekemisemme.

Otin parviälyn avuksi ja kilautin kavereille. Mitä heille oli jäänyt mieleen?

”PYÖRÄILIN AAMUISIN jätevesilaitokselle. Tykyt tuoksut, mutta hyvä meininki työporukalla.”

”Sain toimia emäntänä vieraileville esiintyjille, paistaa lettuja muurikkapannulla ja ulkoiluttaa vanhuksia.”

”Kitkin rikkaruohoja, möyhin multapenkkejä ja istutin taimia. Multa pölisi ja hiki lensi, työkaverit pölisivät ja juttu lensi.”

”Asiakas Lähi-idästä lähestyi kirjeellä työnantajaani ja tarjosi minusta hevosia. Sain kuulla tästä paljon myöhemmin, etten olisi pelästynyt heti alkajaisiksi.”

Oli työ mikä tahansa, siitä jää mukavat muistot, kun on reilu päällikkö, kivat työkaverit ja kokeneempien apu ulottuvilla.

”Pomo oli tosi kiva! Saimme olla ulkona auringossa, ja välillä päästiin lammelle uimaan.”

”Usein kuljettiin töihin yhtä matkaa, hengattiin kaupungilla ja tutustuttiin Helsinkiin.”

”Viereistä peliä hoitanut kollega säntäsi tilanteen vaatiessa apuun. Vaihdoimme paikkoja, kun humalaiset asiakkaat yrittivät tiskin yli.”

Kutkuttavaa on päästä ensimmäistä kertaa oman alan töihin.

”Se tuntui ihmeelliseltä ja vahvisti ajatusta, että olen jonkin oikean alussa.”

KOMMELLUKSET KUULUVAT väistämättä suviuunon elämään ja tuottavat osaltaan lisäarvoa: ongelmanratkaisutaitoja, suhteellisuudentajua, sieto- ja reagointikykyä.

Huvipuiston hattarakojussa ahkeroinut kaverini juoksi hakemaan sokeria takahuoneesta ja heilautti säkin kiireessä koloonsa tavallista vauhdikkaammin. Jalka petti, säkki lensi paikoilleen, mutta niin lensi tyttökin ilmojen halki.

”Täräyksessä polvi muljahti onneksi takaisin sijoilleen. Päivystyksessä jouduin selittämään kovaan ääneen tiskillä, mitä oli tapahtunut. Hoitajan ilme oli näkemisen arvoinen. Lääkäri purskahti nauruun ja kysyi, miksi en tuonut hänelle hattaraa.”

Ystäväni pääsi pestinsä päätteeksi palkinnoille Vuoden kesätyöntekijä -kisassa. Vuosia myöhemmin hän sai uuteen työpaikkaan siirtyneeltä esimieheltään yllättävän tarjouksen ja on nyt unelmaduunissaan alalla, joka nivoo yhteen opinnoissa, työelämässä ja harrastuksessa opitun. Tarvittaessa sujuisi se hattarantekokin.

VASTUULLINEN TYÖNANTAJA näkee kesärekrytoinnin loistavana tilaisuutena ja suhtautuu jokaiseen hakijaan potentiaalisena tulevana avainosaajana. Useimmat hoitavat prosessin mallikkaasti, ihan kaikki eivät.

Jos hakemukseesi ei vastata, voit ajatella, ettei noin huonotapaisen leipiin kannatakaan mennä. Aina voit myös kysyä, kuinka kävi ja mitä hakemuksestasi pidettiin – saatat saada arvokasta tietoa ja herätellä samalla toista osapuolta huomaamaan, että jotain taisi unohtua.

Lopputulos ei ole aina itsestä kiinni. Paikat ovat korona-aikana tiukemmassa, ja työ voi jäädä saamatta, vaikka kuinka lähettäisi hakemuksia, ottaisi yhteyttä ja olisi hyvä tyyppi. Kesästä voi silti tulla palkitseva.

Perheelläsi tai naapureillasi voi olla käyttöä riuskalle nuorelle. Voit opetella uuden taidon, kehittyä harrastuksessasi tai tuoda päivän piristyksen vanhukselle. Kaikki yhdessä toimiminen kehittää yhteistyötaitoja ja kannattaa mainita myös CV:ssä.

Töitä ehdit takuulla paiskia riittävästi myöhemminkin, vaikka yksi kesä olisi välissä vapaampaa.

Leena Joutsen
Kirjoittaja on Kemia-lehden päätoimittaja. Blogi on versioitu lehden helmikuun numeron pääkirjoituksesta.

 

Linkkivinkkejä:

Kemianteollisuuden kesätyöpaikat.

Oikotien opas kesätyönhakijalle.

Duunitorin kesätyöpaikat.

Tutustu työelämään ja tienaa.

Perusta 4H-yritys.

Työnantaja, ilmoittaudu vastuulliseksi kesätyönantajaksi.

Onko tiedossasi muita linkkivinkkejä kesätöitä etsiville? Klikkaa Anna palautetta -linkkiä alla ja kerro!

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia