Korkealaatuisia materiaaleja teollisuuden sivuvirroista

(kuva Juha Rautio) Brightplus Oy:n suunnittelulaboratoriot ja laajentuneet tuotantotilat sijaitsevat Oulussa, jossa tuotteita kehitetään tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden kanssa

 

Oululais-tamperelainen Brightplus Oy valmistaa vihreän kemian avulla uusia kiertotalousmateriaaleja yhdistäen teollisuuden hyödyntämättömiä sivuvirtoja.

”Tuomme ratkaisuja kiertotalousvajeeseen, mikromuoviongelmaan, pakkausten kierrätettävyyteen, ilmastonmuutoksen ehkäisyyn ja muihin kestävän kehityksen isoihin kysymyksiin. Kiinnostus on ollut suurta”, toteaa yhtiön kaupallinen johtaja Paul Martin.

Yrityksen raaka-aineina toimivat joko osittain tai kokonaan teollisuuden sivuvirrat, jotka hyödyntämättöminä päätyisivät takaisin luontoon jätteeksi tai poltettavaksi.

Yrityksen kehittämiä BrightBio-materiaaleja on myyty jo kansainvälisesti johtaville materiaalien valmistajille mm. lasi-, muovi-, metalli- ja pakkausteollisuuteen.

”Autamme asiakkaitamme toimimaan eturintamassa EU:n Green Deal -ohjelman mukaisia tavoitteita kohti. Suomalainen kemian osaaminen on hyvä käyntikortti vientimarkkinoilla”, Martin sanoo.

Vaikka markkinat ovat pääosin Euroopassa, yrityksen yhteistyökumppaneina on myös tunnettuja kotimaisia yrityksiä, joilla on vahva visio kestävästä kehityksestä.

Visiona maailma ilman jätteen käsitettä

Uusimman CGRI-raportin mukaan luonnosta kerätään vuosittain 93 miljardia tonnia raaka-ainetta materiaalituotannon ja talouskasvun ylläpitämiseen.

Kuitenkin ainoastaan kolmannes tästä päätyy pitkäaikaiseen käyttöön tai uusiomateriaaleiksi. Jopa 67 miljardia tonnia päätyy teollisuuden hyödyntämättömien sivuvirtojen mukana takaisin luontoon jätteeksi tai poltettavaksi.

Väestön määrä kasvaa, mutta luonnon tarjoamien raaka-aineiden määrä pysyy vakioina, joten näin syntyvää kiertotalousvajetta on pienennettävä luonnonvarojen suojelemiseksi. Brightplus Oy:n missiona on hyödyntää tätä 67 miljardin tonnin potentiaalia.

Yrityksen kehittämä teknologia yhdistelee raskaan teollisuuden, kuten paperiteollisuuden, terästeollisuuden ja maatalouden, sivuvirroista saatavia komponentteja. Aliarvostetut sivuvirrat pääsevät näin uusiokäyttöön esimerkiksi korkealaatuisissa pakkausmateriaaleissa.

”Visiomme on maailma ilman jätteen käsitettä, koska kaikkea olemassa olevaa on mahdollista käyttää uudelleen jossain muodossa”, sanoo Milja Hannu-Kuure. Hän siirtyy elokuussa 2020 yhtiön toimitusjohtajaksi kasvua vauhdittamaan.

”Näin voimme maksimoida materiaalien tehokkaan käytön, nousta kertakäyttökulttuurin yläpuolelle, ja olla osaltamme suojelemassa maapalloamme tuleville sukupolville.”

Brightplus on valikoinut monipuolisen 15 hengen tekijätiimin, niin teolliselta kokemukseltaan ja verkostoltaan kuin tutkimus- ja tuotekehitystaustaltaankin. Lisäksi tukena on kansainvälisiä ja kokeneita yritysjohtajia.

”Tiimimme on poikkeuksellinen; työ vaatii kärsivällisyyttä, sitkeyttä, uskoa ja ennen kaikkea eri teollisten alojen välistä ymmärtämistä ja yhteistyötä. Meillä on raikas ja pohjoinen kasvuyrityksen henki, mikä mahdollistaa uskalluksen tehdä oivalluksista täysin uusia tuotteita ilman rajoja”, Hannu-Kuure innostuu.

”Sanomamme on tärkeä ja se koskettaa ihan kaikkia.”

Kysyntään mukautuva tuotekehitys toiminnan keskiössä

Kiertotalousvajeeseen on jo alettu reagoida EU-tasolla. Euroopan vihreän kehityksen ohjelma muokkaa lähivuosina väistämättä fossiilipohjaisten raaka-aineiden ja muovien käyttöä monissa eri tarkoituksissa.

Biopohjaisista materiaaleista on nyt kova kysyntä, ja tutkimusta ja tuotekehitystä tehdään paljon joka tasolla. Pitkäjänteisen kehitystyön jatkuvuuden Brightplus on varmistanut olemalla mukana useassa koti- ja ulkomaisessa bio- ja kiertotalousprojektissa kehittämässä kiertotalousratkaisuja muiden toimijoiden kanssa.

Tavoitteena on tarjota maailman parhaita synteettisiä biopohjaisia materiaaleja, missä myös läheinen yhteistyö VTT:n ja yliopistojen kanssa on tärkeää.

 

(kuva Juha Rautio) Lähtöaineita yhdistetään molekyylitasolla vihreän kemian avulla uusiksi biopohjaisiksi materiaaleiksi.

Tuotekehitys on vahvasti läsnä yrityksen asiakasprojekteissa – Brightplus tekee tiivistä yhteistyötä kumppaneidensa kanssa mahdollisimman aikaisesta vaiheesta alkaen. Siten tuotteet ovat täysin sovellettavissa asiakastarpeisiin ja valmistusmenetelmiin, ja ne saadaan nopeasti markkinoille.

”Haluamme ymmärtää asiakkaidemme liiketoimintaympäristön tulevaisuuden tarpeen tarkkaan ennen uuden materiaalin tuottamista, sillä pieneltäkin tuntuvat seikat voivat muuttaa merkittävästi materiaalikemiallista koostumusta”, kertoo teknologiajohtaja Jarkko Leivo.

”Materiaalisuunnittelijan tulee ottaa paljon asioita eri kanteilta huomioon. Pakkausteollisuuden kierrätettävät materiaalit ja nopeasti muuttuvat EU:n muovisäädökset ja -verot ovat tästä hyviä esimerkkejä.”

Kun uusiokäyttöön soveltumattomat ja aliarvostetut sivuvirrat muuntuvat korkealaatuisiksi biopohjaisiksi materiaaleiksi, tuotteista tulee hinnallisesti kilpailukykyisiä.

”Uusimman kuluttajatutkimuksen mukaan tuotteesta ollaan valmiita maksamaan pieni lisä, mikäli pakkausmateriaali on kestävällä tavalla tuotettua. Haluamme kuitenkin tarjota korkealaatuisia materiaalejamme mahdollisimman kustannustehokkaasti, ettei enää puhuttaisi vihreästä lisähinnasta”, Leivo väläyttää.

”Tämä muuttaa isoa kuvaa.”

Sivuvirroista valmistetut materiaalit parantavat raaka-ainetoimittajien ja tuottajien hiilineutraaliutta ja tekevät toimijoista monessa suhteessa edelläkävijöitä; ei tarvitse kiihdyttää hakkuita eikä kilpailla ruoantuotannon kanssa.

Kiinnostuitko? Brightplus etsii uusia yhteistyökumppaneita, jotka jakavat halun kehittää parempia materiaaliratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden puolesta.

Brightplus – Nature’s New Feedstock – www.brightplus.com

@brightplusoy – LinkedIn | Facebook | Instagram

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia