Kotimainen koronan puhallustesti pian markkinoille

Suomalaisen puhallustestin tuotanto pääsee käyntiin heti, kun viimeisetkin kliiniset tutkimukset valmistuvat. Nyt ollaan jo lähellä maalia.

Tepcompin tehtaassa Turussa odotettiin maaliskuun alussa sormi napilla koronan puhallustestien tuotannon aloittamista.

Tamperelaisen Deep Sensing Algorithms Oy:n (DSA) kehittämän testin lanseeraus jumitti keskeneräisten kliinisten kokeiden takia.

Tutkimuksen ensimmäinen vaihe oli viety päätökseen jo syksyllä. Kakkosvaiheessa tarvittiin vielä parisataa henkeä hönkäisemään testiputkeen.

”Kyllä tämä turhauttaa. Korona riehuu, mutta me emme ole saaneet riittävää määrää koehenkilöitä”, DSA:n toimitusjohtaja Pekka Rissanen kuvasi tunnelmiaan.

Kliininen koe on toteutettu Alankomaiden Maastrichtissä, jossa väkeä oli tiputellut puhalluspisteisiin vain muutaman hengen päivävauhtia.

”Hollannissa on ollut ulkonaliikkumiskielto. Ja vaikkei olisikaan, ihmiset välttävät turhia kontakteja.”

Viikkoa myöhemmin Rissasella on iloisia uutisia:

”Tavoiteltuihin päiväkohtaisiin lukuihin päästään 8. maaliskuuta alkavalla viikolla, sillä mukaan saadaan potilasvirtaa julkisen terveydenhuollon puolelta. Nyt pitäisi olla mahdollista hoitaa tarvittava määrä testejä.”

Raportit ovat viimeisiä tuloksia vaille valmiit. Varastot ovat täynnä komponentteja, joten sopimusvalmistaja Tepcomp pääsee aloittamaan työt heti, kun tutkimus on hoidettu alta pois.

”Ensimmäinen laatikollinen valmiita laitteita lähtee Hollantiin, koska siellä tutkimusta on tehty. Seuraavat Espanjaan, muutamaan arabimaahan, Aasiaan ja Karibialle – ja tietenkin Suomeen”, toimitusjohtaja linjaa.

Löytää myös virusmuunnokset

Puhallustestejä menee aluksi sairaanhoitopiirien ja lentoasemien käyttöön, myöhemmin myös esimerkiksi hotelleihin ja ravintoloihin.

DSA:n testi ei edellytä nenänielusta tikulla otettavaa näytettä.

Sen sijaan uutuustesti etsii ihmisen uloshengityksestä tiettyjä koronainfektiolle tyypillisiä aineenvaihduntatuotteita.

Testilaitteen päähän asennetaan suukappale, johon testattava hönkäisee. Suukappale vaihdetaan jokaisen puhaltajan jälkeen, ja uv-valo puhdistaa analysaattorin sisäosat seuraavaa käyttäjää varten. Kuva: DSA Oy

 

Kun ihminen puhaltaa testiputkeen, sen nanosensorit tunnistavat orgaanisia yhdisteitä, joiden kokonaisprofiilin analysoi tekoälyyn pohjautuva koneoppiva algoritmi.

Koronasairaalla on uloshengitysspektri, joka poikkeaa terveen tai tavallista flunssaa potevan ihmisen spektristä.

Koska puhallustesti ei perustu viruksen tunnistamiseen, se ei myöskään välitä siitä, onko virus mutatoitunut vai ei.

”On todettu, että koronarokotteet tepsivät myös esiintyneisiin virusmuunnoksiin. Se tarkoittaa, että meidän testilaitteemmekin erottaa myös nämä koronapositiiviset.”

Testin tulokset valmistuvat parissa minuutissa ilman erillisiä laboratoriotutkimuksia.

Ison-Britannian terveysviranomainen julkaisi maaliskuun alussa oman tarjouspyyntönsä puhallusilmasta tehtävälle covid-19-diagnoosille.

Pekka Rissasen luotsaama DSA valmistautuu vastaamaan kutsuun.

”Kyseessä on globaalisti ensimmäinen kerta, kun jonkin maan viranomainen alkaa itse aktiivisesti hakea tämän teknologian tuotteita. Tähän asti olemme olleet valtavirran ulkopuolella.”

Anni Turpeinen

Lue myös: Kotimaiselle koronan puhallustestille vihdoin lähtölupa – valmistus voi alkaa

Aiheesta aiemmin: Puhallus paljastaa koronan

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia