Kotimainen koronarokote sai ison rahoituksen ihmiskokeisiin

Suomalainen rokoteyritys Rokote Laboratories Finland Oy on saanut yhdeksän miljoonan euron rahoituksen koronarokotteensa kehittämiseen.

Rahoituksen takana ovat Ferring Ventures SA, Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Suomen Kulttuurirahasto, jotka tekivät yhtiöön 3,5 miljoonan euron pääomasijoituksen.

Lisäksi Business Finland myönsi yritykselle 5,5 miljoonan euron lainan rokotteen jatkokehitystä ja kliinisiä kokeita varten.

Rahoituksen ansiosta yhtiö pääsee ottamaan seuraavan askeleen eli etenemään ihmisillä tehtäviin kokeisiin.

”Nyt saadun rahoituksen turvin voimme edetä FINCoVac-rokotekandidaatin valmistamisen käynnistämisessä ja varmistaa ihmisillä tehtävän testauksen ensimmäisen ja toisen vaiheen läpiviemisen”, kertoo yhtiön perustajajäseniin kuuluva Pasi Kemppainen.

Helppo annostelu nenäsuihkeena

Yksinkertaisella keinolla eli nenäsumutteena annosteltava rokote perustuu tutkimukseen, jota on tehty Itä-Suomen ja Helsingin yliopistoissa.

Rokote hyödyntää Itä-Suomen yliopiston professorin Seppo Ylä-Herttualan ryhmän pitkään kehittämää geeninsiirtoteknologiaa. Teknologiaa on jo käytetty syövän sekä sydän- ja verisuonitautien geeniterapiaan useissa potilastutkimuksissa.

”Rokote koostuu turvalliseksi osoitetusta adenoviruskuljettimesta, johon on kloonattu sars-cov2-viruksen S-proteiinin dna-juoste”, Ylä-Herttuala kertoo.

”Sen avulla nenänielun solut voidaan ohjelmoida tuottamaan rokotevasteen aikaansaavaa sars-cov2-viruksen pintaproteiinia. Muita viruksen osia rokotteessa ei ole.”

Rokote ei myöskään sisällä itse koronavirusta.

Helsingin yliopistossa tutkimusta on tehty virologian professorin Kalle Sakselan ja akateemikko Kari Alitalon laboratorioissa. Työtä ovat tukeneet Suomen Akatemia, Wihurin tutkimuslaitos ja Sakari Alhopuron säätiö.

Myös Ylä-Herttuala, Saksela, Alitalo ja molemmat yliopistot ovat Rokote Laboratories Finlandin osaomistajia.

Muunneltavissa tepsimään uusiinkin virusvariantteihin

Koronaviruksen perimä muuntuu tutkijoiden arvion mukaan nopeasti myös tulevaisuudessa. Nenäsumuterokotetta voidaan muunnella tarpeen mukaan.

”Kehitettävällä rokotteella pyrimme vastaamaan uusien virusmuunnosten tuomaan haasteeseen. Se voi tulevaisuudessa toimia helposti annosteltavana tehosteena perinteisen rokotteen jo saaneille”, Kalle Saksela sanoo.

Samalla menetelmällä voidaan myöhemmin tehdä rokotteita myös muita viruksia vastaan.

”Rokote Laboratories Finland Oy:n kehitystyö vakiinnuttaa uuden rokoteteknologian käytön Suomessa. Sen avulla voimme varautua uhkaavia pandemioita vastaan myös tulevaisuudessa.”

(Kuva Itä-Suomen yliopisto) Bioreaktorilla tuotettua rokotetta jatkokäsitellään steriilissä laminaarikaapissa kansallisessa virusvektorilaboratoriossa Itä-Suomen yliopiston A. I. Virtanen -instituutissa.

Aiheesta aiemmin:

Suomalainen koronan nenäsuihkerokote etenee lupaavasti

Suomalainen koronarokote etenee – Akatemialta lisärahoitus

Koronan kukistamisessa ratkaiseva rasti on rokote


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia