Kriisivalmiuden ja huoltovarmuuden tutkimukselle miljoonarahoitus

Suomen Akatemia on myöntänyt 20 miljoonaa euron rahoituksen kriisivalmiuden ja huoltovarmuuden tieteelliseen tutkimukseen.

Rahoituksen sai 16 hanketta, jotka kattavat yhteensä 42 osahanketta.

”Olemme tänä vuonna nähneet, kuinka suuri merkitys korkeatasoisella tutkimuksella on kriiseihin varautumisessa ja kriisinaikaisten toimintaratkaisujen kehittämisen tukena”, sanoo Suomen Akatemian tutkimusylijohtaja Riitta Maijala.

”Siksi tämä Suomen Akatemian ensimmäinen kriisivalmiuden ja huoltovarmuuden erityishaku on tärkeä.”

Keinoja pandemioilta suojautumiseen

Liki 800 000 euron summan sai VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin, joka yhdessä Helsingin yliopiston apulaisprofessorin Nelli Hankosen kanssa etsii erilaisia ratkaisuja pandemioilta suojautumiseen.

Kaksikon Shield-hankkeessa rakennetaan muun muassa teknologioita, joilla suojavälineiden tehokkuutta voidaan parantaa.

Samalla pyritään ymmärtämään ihmisten suojauskäyttäytymistä sekä kehitetään tieteidenvälisiä suojautumiskeinoja, joilla voidaan varmistaa toimitusketjujen toiminta Suomessa.

Jätevesien taudinaiheuttajat luupin alle

THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen, Helsingin yliopiston apulaisprofessori Annamari Heikinheimo ja Tampereen yliopiston tutkijatohtori Sami Oikarinen paneutuvat jätevesien sisältämiin taudinaiheuttajiin ja antibioottiresistenssiin.

Ryhmän tavoitteena on laatia suositukset jätevesien seurantaan, jotta tartuntatautien hälytysmerkit voitaisiin havaita jo ennalta.

Tutkijat Marketta Rinne Luonnonvarakeskuksesta ja Matti Kummu Aalto-yliopistosta tähtäävät hankkeessaan ruokaturvan parantamiseen. He kehittävät ratkaisuja esimerkiksi rehun saatavuushäiriöihin ja selvittävät monikerrosviljelyn ja vesiviljelyn mahdollisuuksia.

Myös tiedon on oltava varmaa ja luotettavaa

Kriisitilanteissa myös tiedon pitää olla huoltovarmaa.

Sekä päätöksentekijöillä että kansalaisilla tulee olla käytössään oikeaa ja luotettavaa tietoa, joka ei saa hävitä, vääristyä eikä korvautua virheellisellä tiedolla.

Muussa tapauksessa leviämään voivat päästä erilaiset salaliittoteoriat, jotka vaikeuttavat kaikkea toimintaa.

Vaasan yliopiston professorin Annukka Jokipiin vetämässä hankkeessa kehitetään osallistavaa kansallisen varautumisen mallia, jossa päätöksentekijät, kansalaisyhteiskunta ja elinkeinoelämä toimivat yhteistyössä.

Monitieteisessä tutkimuksessa ovat mukana myös Anssi Keinänen Itä-Suomen yliopistosta, Aki-Mauri Huhtinen Maanpuolustuskorkeakoulusta ja Valdemar Kallunki Laurea-ammattikorkeakoulusta.

Kaikkiin akatemiarahoitusta saaneisiin tutkimushankkeisiin voi tutustua täällä.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia