Kriittisiä alkuaineita etsitään nyt uusin keinoin – GTK johtaa EU-hanketta

Kriittisten raaka-aineiden etsimiseen kehitetään uusia, koneoppimiseen perustuvia ratkaisuja. EU-projektissa rakennetaan myös kaukokartoitusmenetelmiä, joilla tarkkaillaan kaivosten ympäristövaikutuksia.

Geologian tutkimuskeskuksen GTK:n vetämä hanke keskittyy kriittisten alkuaineiden etsintätekniikoihin. Tavoitteena on löytää EU-alueelta uusia esiintymiä ja turvata näin raaka-aineiden saatavuus Euroopassa.

Kaukokartoituksen avulla pyritään muun muassa havaitsemaan kaivosten ympäristövaikutukset mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Projektissa hyödynnettävät kaukokartoitusmenetelmät käsittävät drooni-, lentokone- ja satelliittialustoilta tapahtuvia optisia multi- ja hyperspektrimittauksia sekä tutkamittauksia. Ne ovat sovellettavissa toiminnan ohjaamiseen kaivoksen koko elinkaaren ajan.

MultiMiner-nimisen EU-projektin muut osallistujat tulevat Ranskasta, Saksasta, Tšekistä, Itävallasta ja Kreikasta. Horisontti Eurooppa -puiteohjelmaan kuuluvan hankkeen budjetti on 4,4 miljoonaa euroa.

Algoritmeja testataan Siilinjärvellä

GTK:n hankekumppanien edustamilla kaivannaisalueilla on monipuolinen geologia ja ilmeinen erityyppisten crm-varantojen eli kriittisten raaka-aineiden potentiaali. Alueilla on tuhansia sekä toimivia että suljettuja kaivoksia.

Projektissa kehitettäviä koneoppimismenetelmiä ja algoritmeja testataan todellisissa kaivosympäristöissä neljällä eri tutkimusalueella, joilla kriittisiä raaka-aineita tuotetaan. Suomesta mukana on Yaran Siilinjärven fosfaattikaivos.

Muita testialueita ovat Itävallan Hochfilzenin magnesiittikaivos, Kreikan Kallyntirin antimonikaivos sekä Chalkidikin kaivos, josta saadaan antimonin lisäksi kultaa, hopeaa, sinkkiä, kuparia ja lyijyä.

Kaivosalueilta kerätään myös maastoaineistoja algoritmien validointiin.

(Kuva GTK) MultiMiner-projektin aloituskokous kokosi toimijat GTK:n tiloihin Espooseen.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia