Kun metsä kaadetaan rakentamisen tieltä, sen hiilivarastot voidaan siirtää puutaloihin

Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden menetelmän, jonka avulla kaupungistumisen tieltä menetetyn metsäalueen hiilivarasto voidaan säilyttää myös rakennettavalla alueella.

Asuinalueiden laajeneminen on hiilinielujen säilyttämisen kannalta suuri ongelma, sillä nykyinen rakennustapa hävittää alueelliset hiilivarastot. Aalto-yliopiston uusi ”kaavoituksen hiilikerroin” -menetelmä voi muuttaa tilanteen.

”Menetelmässä arvioidaan kaavoitettujen metsäalueiden hiilivarastojen raja-arvot”, kertoo tutkimuksen päätekijä, väitöskirjatutkija Ilmari Talvitie.

”Raja-arvoja tarkastelemalla taas voidaan laskea se puurakentamisen määrä, jolla voidaan säilyttää rakentamisen seurauksena menetetty hiilivarasto.”

Tutkijoiden mukaan jopa 70 prosenttia tulevaisuuden rakentamisesta voitaisiin toteuttaa niin, että alueellinen hiilivarasto säilyy.

Tutkimuksen julkaisi Environmental Research Letters.

Hiilivarastoista mahdollista tehdä jopa metsiä suurempia

Tutkimuksen laskelmista selviää, että uusien asuinalueiden rakennuskanta voi varastoida hiiltä 128 000–733 000 tonnia. Alhainen lukema kertoo, ettei nykyinen rakennustapa sido hiiltä riittävästi.

Sen sijaan oikeanlaista puurakentamista hyödyntämällä ja lisäämällä riittävästi puurakentamisen markkinaosuutta on mahdollista kasvattaa rakennuskannan hiilivarastoja niin paljon, että varsinaisten metsäalueiden hiilivarastopotentiaali voi jopa ylittyä.

Oikeanlaisessa puurakentamisessa suositaan sekä pientaloissa että kerrostaloissa materiaaleja, joihn on sitoutunut merkittävä määrä hiiltä. Tällaisia materiaaleja ovat esimerkiksi hirsi ja monikerroslevy CLT.

Metsitetyn alueen puustoa vastaava hiilivarasto saadaan nykyisin aikaan ainoastaan sellaisilla pientaloalueilla, joilla on riittävästi rakennettua alaa suhteessa maapinta-alaan.

Kerrostalot ratkaisevassa roolissa

Tulevaisuuden kaikesta asuinrakentamisesata 66 prosenttia on kuitenkin kerrostaloja.

Kerrostaloalueiden alueellista hiilivarastoa ei tämänhetkisin rakennustavoin kyetä pitämään yllä. Uusille alueille ennustetulla keskimääräisellä tiiveydellä puurakentamisen osuuden pitää hiilivaraston ylläpitämiseksi olla vähintään 30 prosenttia,

Kaupungistuminen kiihdyttää metsäkatoa Suomessakin. Esimerkiksi Uudellamaalla metsää arvioidaan häviävän joka vuosi noin tuhat hehtaaria, ja suurin osa metsäkadosta aiheutuu juuri rakentamisesta.

Lisäksi Uudenmaan kaupunkirakenteen ennakoidaan laajenevan merkittävästi vuoteen 2050 mennessä. Täysin uusille asuinalueille ennustetaan yli 14:ää miljoonaa uutta asuinneliötä.

(Kuva Tiina Forsberg/Aalto-yliopisto) Vantaan Tikkurilaan on valmistumassa uusia puukerrostaloja. Puurakentamisen osuus pitäisi nostaa vähintään 30 prosenttiin, jotta hiilivarastot saadaan säilymään.


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia