Kuntien kiertotalousteot palkittiin – voittaja Tampereen infran materiaalikierto

Suomen ympäristökeskuksen, Kuntaliiton ja Sitran järjestämässä kilpailussa on palkittu kuntien viisi parasta kiertotaloustekoa, kertoo Uusiouutiset.

Voittajaksi kruunattiin Tampereen kehittämä hankintamalli, jolla edistetään materiaalikiertoja infrarakentamisen urakoissa.

Tampereen kaupungin projektipäällikön Karoliina Tuukkasen mukaan Suomessa on tehty lukemattomia uusiomaarakentamisen pilotteja. Teknisiä sovelluksia on saatavilla, ja luvitus mahdollistaa monet uudet ratkaisut, mutta alan kiertotalous ei siitä huolimatta yleisty.

”Pullonkaulana ovat nimenomaan julkiset hankinnat”, Tuukkanen sanoi palkintotilaisuudessa.

Avatakseen tämän solmun Tampere kehitti infrarakentamiseen uuden hankintamallin ja kriteerit. Kehittäminen tapahtui todellisessa kohteessa, Yliopistonkadun kunnostuksessa. Käyttöön otettiin esimerkiksi Suunnittele ja toteuta -urakkamalli (ST), jonka ansiosta urakoitsija pääsi vaikuttamaan työn toteutukseen jo sitä suunniteltaessa.

Urakoitsija pystyi näin arvioimaan, mitkä katurakenteet oli tarpeen uusia kokonaan ja mitkä vain osin. Kierrätysmateriaalien osuus kadun kunnostuksessa nousi noin 70 prosenttiin. Myös kuorma-autoliikenne väheni huomattavasti, kun materiaaleja saatiin paikan päältä, Uusiouutiset kirjoittaa.

Palkintoraati arvosti sitä, että kunnostusurakan suunnittelu ja hankintakriteerien valinta tehtiin yhteisvoimin.

”Voittajan vahvuus on yhteiskehittäminen ja rohkea kokeilunhalu, jolla saatiin tulosta aikaan”, kehuu erityisasiantuntija Tuulia Innala Kuntaliitosta.

Neljä kunniamainintaa

Neljä muuta kiertotaloustekoa palkittiin kunniamaininnalla. Joensuu ja sen koulujen ja päiväkotien ruokapalveluista vastaava Polkka Oy kukitettiin ruokahävikin puolittamisesta.

Riihimäki sai tunnustuksen koulujensa kiertotalousopetuksesta. Kaupungin kaikissa ala- ja yläkouluissa on kiertotaloudesta vastaava opettaja, joka vie eteenpäin resurssiviisasta ajattelua konkreettisesti käytännön tasolla.

Lounais-Suomen Jätehuolto palkittiin Paimioon avatusta poistotekstiilien kierrätyslaitoksesta.

Lahden kunniamaininta tuli kaupungintalon peruskorjausprojektista, jossa yli satavuotiaan kiinteistön purkujäte saatiin lähes kokonaisuudessaan hyötykäyttöön.

Kilpailun kahteenkymmeneen finalistiin voi tutustua täällä.

(Kuva Kari Långsjö) Tunnustukset vastaanottivat Lounais-Suomen jätehuollon kehityspäällikkö Teemu Jutila (vas.), Lahden henkilöstöjohtaja Mira Keitaanranta, Tampereen projektipäällikkö Karoliina Tuukkanen, riihimäkeläisen Lasitehtaan koulun rehtori Maija Kojo ja joensuulaisen Polkka Oy:n hallituksen edustaja Vesa Kuronen.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia