Kuparinen kosketussuojain torjuu mikrobit

Taskuun mahtuvaa suojainta voi käyttää esimerkiksi silloin, kun joutuu tarttumaan vessanpöntön kanteen, vääntölukkoon tai ovenkahvaan.

Uudenlaisen kosketussuojaimen takana on Aalto-yliopiston Design Factoryssa laboratorioteknikkona työskentelevä kuvanveistäjä Erwin Laiho.

Laiho törmäsi verkossa tee se itse -työkaluun, jonka ideana oli välttyä koskemasta pintoihin paljain käsin julkisissa tiloissa.

”Wuhan Hook -niminen esine teki vaikutuksen, mutta ajattelin heti, miten sitä voisi parantaa tutkimuksen ja tuotekehityksen avulla”, Laiho kertoo yliopiston tiedotteessa.

Laiho haki suojaimelleen muotoa muun muassa yläraajaproteeseista, erilaisista työkaluista ja koruista.

Materiaaliksi hän valitsi kuparin, joka tunnetaan antibakteerisista ominaisuuksistaan.

Suojainta säilytetään kotelossa, johon se palautetaan aina käytön jälkeen. Siellä kupari tappaa pinnalle mahdollisesti tarttuneet taudinaiheuttajat.

Kotelon tarkoitus on eristää mikrobit tuhoutumisen vaatimaksi ajaksi ja estää näin niiden leviäminen muihin pintoihin.

Laihon versio kosketussuojaimesta valmistui kahdessa kuukaudessa ja sai nimekseen Space Key.

Kupari on toimiva materiaali

Kuparin käytön mahdollisuuksiin Erwin Laiho sai vinkkejä Aallon kemian tekniikan vanhemmalta yliopistonlehtorilta Jari Aromaalta.

Kupari torjuu mikrobeja luonnostaan ilman, että sitä tarvitsee prosessoida tai ladata. Pinnalle käytössä muodostuva patinakaan ei vie kuparin tehoa.

Kupariseoksia opittiin hyödyntämään pieneliöiden torjunnassa jo 1700-luvulla, kun purjelaivojen pohjat keksittiin kuparoida kasvustojen estämiseksi.

”Nykyään Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluviranomaisen EPA:n hyväksymiä kupariseoksia on jo yli 400″, Aromaa kertoo.

”Kupari sopii hyvin kosketussuojaimen materiaaliksi, koska sitä on helppo työstää ja sen saatavuus on hyvä.”

”Mainio ratkaisu mikrobien välttämiseen”

Aalto-yliopiston mikrobiologian professori Katrina Nordström on jo kokeillut suojaimen toimivuutta arkisissa tilanteissa.

Hänen mielestään se on mainio ratkaisu mikrobien välttämiseen.

”Kuparin etu on myös se, ettei se näytä aiheuttavan bakteereissa vastustuskyvyn kehittymistä”, Nordström sanoo.

Hänen mukaansa on kuitenkin vielä tutkittava sitä, kuinka nopeasti kupari tappaa virukset ja kuinka virusten määrä vaikuttaa nopeuteen.

Aiemmin tehdyissä kliinisissä kokeissa on havaittu, että mikrobien tuhoutuminen kuparipinnalla vie muutamasta minuutista muutamaan tuntiin.

Vapaassa käytössä

Space Keyn kaupallisti Aallon spinoff-yritys Studio i Ore.

Space Keyn piirustukset on myös jaettu avoimesti Cern Open Harware -lisenssillä. Se sallii kenen tahansa valmistaa ja muokata mallia vapaasti, kunhan työ julkaistaan vastaavalla lisenssillä.

(Kuva: Erwin Laiho) Kosketussuojaimesta voi olla hyötyä erityisesti sairaaloiden kaltaisissa tiloissa sekä infektioherkille ihmisille ja paljon matkustaville.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia