Kustaa Poutiainen: ”Ei Picosun lähtenyt vaan jenkki tuli”

Atomikerroskasvatuksen kehittäjä Picosun myytiin kesällä amerikkalaiselle puolijohdejätille. ”Kauppa oli paras mahdollinen ratkaisu Picosunille, sen työntekijöille ja suomalaiselle teknologiaklusterille”, sanoo yhtiön perustaja Kustaa Poutiainen.

Juha Granath

Rehtorin poika Kustaa Poutiainen aloitteli bisnesmiehen uraansa pienessä satakuntalaiskunnassa jo 1960-luvulla. Vikkelä alakoululainen tunnettiin isänsä perustaman paikallislehden Säkylän Sanomien kovimpana myyntitykkinä.

Poutiaisen itsensä mukaan hänellä oli jo lapsena ”sellainen luonnevika, että koko ajan pitää tehdä ja saada aikaan”.

Toki kimmokkeena toimi rahakin. Palkkio oli sentään 50 penniä per lehtitilaus.

”Yrittäjälle olennaista on, että onnistuu. Onnistuminen on sitä, että yritys kannattaa”, Poutiainen sanoo.

”Tietysti on merkitystä, tuottaako se tonnin vai miljoonan. Mutta tonninkin tuottava yritys osoittaa, että asiakkaat ovat kiinnostuneita, idea toimiva ja lopputulos positiivinen.”

Alkusyksystä 2022 Poutiainen kehittelee uusia ideoita Micronovassa, soveltavan mikro- ja nanoteknologian keskuksessa Espoon Otaniemessä.

Edessä ovat myös uudet haasteet, sillä atomikerroskasvatuksen eli ald-teknologian laitteita kehittävä Picosun Oy myytiin kesällä puolijohdealan jättiläiselle, amerikkalaiselle Applied Materialsille. Suomalaisyrityksen enemmistöomistaja ennen kauppaa oli Poutiaisten perheyhtiö Stephen Industries Oy.

Kaupan hintaa ei kerrottu, mutta lehtitietojen mukaan se oli satoja miljoonia euroja.

Onhan se totta, mitä lehdissä lukee, Stephen Industriesin hallituksen puheenjohtaja Kustaa Poutiainen?

”Toimittajana tiedät, että lehdissä kirjoitellaan kaikenlaisia asioita. Niistä pitää sitten muodostaa se oikea käsitys”, Poutiainen naurahtaa vastaukseksi.

Stephen Industries teki joka tapauksessa varovaisestikin ilmaistuna hyvän tilin.

”Picosun on yhä täällä”

Stephen Industriesin lisäksi Picosunin muita suomalaisia omistajia olivat muun muassa R. Ruth Oy, Hiidenkivi Oy, CapMan Growth -rahasto, First Fellow Partners ja Suomen Teollisuussijoitus Oy Tesi.

”Perheyhtiömme on jo investoinut Picosunin myynnistä saamiamme rahoja Suomeen. Uskon, että muutkin suomalaisomistajat kanavoivat suuren osan kauppahinnasta maamme yrityselämään ja talouteen.”

Tuoreen yrityskaupan jälkeen Poutiainen kertoo tehneensä kolme isoa päätöstä: hän tilasi New York Timesin, Le Monden ja Financial Timesin vuosikerrat. Näistä kolmesta laatulehdestä hän muodostaa nyt maailmankuvaansa.

”On paljon syitä olla pessimisti. Ympäristökatastrofi on yksi, ruokapula toinen ja vesitilanne kolmas. Nämä ovat rakenteellisia ongelmia, jotka menevät koko ajan huonompaan suuntaan.”

”Sitten tulevat sodat. Ukrainan sotaa paljon merkittävämpi uhka on Kiinan ja Taiwanin välinen jännite”, Poutiainen sanoo.

”Jos Taiwanin teollisuus sakkaisi sodan takia, vaikutukset näkyisivät nopeasti ympäri maailman. Toivottavasti Venäjän hyökkäyksen tyrehtyminen rauhoittaa siellä tilannetta.”

Ukrainan sodan pitkittyminen, inflaatio ja energiakriisi lyövät länsimaita polvilleen. Määräsivätkö sumeat näkymät myös Picosunin kesäkuisen myynnin ajankohdan? Eli rahat pois ennen kuin maailmantalous sakkaa?

”Ei. Sellainen ei ollut koskaan mielessä. Olimme listautumassa pörssiin, kaikki valmistelut oli jo tehty”, Poutiainen sanoo.

”Sitten eteen vain tuli se, että vaikka olisimme saaneet kasaan paljon rahaa, Picosun olisi pysynyt pienenä yrityksenä. Myös maailmanvalloitus olisi viivästynyt.”

Tulevaisuutta varten tarvitaan hänen mukaansa vahvemmat hartiat, sellaiset kuin maailman suurin puolijohdeyritys kykenee tarjoamaan.

”Kun teollisuus tekee miljardi-investointeja, koko tuotantoketju ei voi olla 50 miljoonan euron liikevaihtoa tekevän Picosunin vastuulla. Applied Materials pystyy viemään kehittämäämme teknologiaa eteenpäin ja markkinoimaan sitä parhaalla mahdollisella tavalla.”

Kustaa Poutiainen vakuuttaa toivovansa Picosunille vain parasta. Hän ei hyväksy väitettä, että taas kerran kansainvälinen suuryhtiö tuli, näki ja vei voitot.

”Ei Picosun lähtenyt minnekään vaan Applied Materials tuli Suomeen”, Poutiainen painottaa.

”Picosun on edelleen täällä ja jatkaa suomalaisena yrityksenä. Nyt sillä vain on edellytykset nopeaan kasvuun.”

Kemia-lehdessä 6/2022 julkaistu juttu kertoo myös Kustaa Poutiaisen jatkosuunnitelmista sekä siitä, millaisena Picosunin nykyinen toimitusjohtaja Jussi Rautee ja ald-teknologian keksijä Tuomo Suntola näkevät yrityksen tulevaisuuden. Lue koko juttu täältä.

(Kuva Picosun) Kustaa Poutiainen risti perheyhtiönsä Stephen Industriesin lapsuutensa idolin, kosmologi Stephen Hawkingin mukaan. ”Ohuet, peittävät ald-kalvot ovat laajalti käytössä myös avaruusteknologian sovelluksissa”, Poutiainen hymyilee.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia