Kuusen kuoresta jäteveden puhdistaja

Kuusen kuoresta eristettäviä tanniineja voitaisiin hyödyntää jäteveden puhdistamisessa.

Asiasta kertovat Luonnonvarakeskuksen (Luke) TanWat-hankkeen tutkijat. Projektissa tehdyissä testeissä tanniini kirkasti tehokkaasti likaista vettä.

Pilottimitan kokeet osoittivat, että tanniinipitoisten uutteiden tuottaminen kuusenkuoresta on taloudellisesti mahdollista ja uutteiden tuotanto ympäristölle hellävaraista.

Tutkijoiden mukaan tanniineilla voitaisiin korvata joitakin vedenpuhdistuslaitoksissa yleisesti käytettäviä kemikaaleja.

Tanniinin raaka-ainetta riittää

Tanniinin optimaalinen uuttolämpötila ja -aika selvitettiin laboratoriotutkimuksissa. Uutot skaalattiin pilottimittaan 300 litran systeemillä.

Raakauutteet puhdistettiin hartsikäsittelyllä, jolloin niiden hiilihydraattipitoisuutta saatiin pienennettyä. Sen jälkeen puhdistetut tanniiniuutteet kuivattiin, kationisoitiin ja testattiin.

Tutkija Eelis Halmemies uskoo tulosten perusteella, että tulevaisuudessa käytetään synteettisten polymeerien sijaan yhä enemmän tanniiniperäisiä vaihtoehtoja.

Raaka-ainetta on tarjolla runsaasti, sillä Suomessa syntyy metsäteollisuuden sivutuotteena noin miljoona kuivatonnia kuusenkuorta vuodessa. Nykyisin kuorta käytetään sähkön- ja lämmöntuotantoon sekä maisemointiin.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia