Lääkekandidaatti voi suitsia syövän etäpesäkkeitä

Turun yliopiston tutkijat ovat löytäneet uutta tietoa syöpäsolujen liikkeiden säätelystä. Löytö antaa toivoa siitä, että kehitteillä olevat PIM-estolääkkeet voisivat hillitä syövän etäpesäkkeiden syntyä.

Syöpäsolujen kasvua ja leviämistä edistävät PIM-kinaaseiksi kutsutut entsyymit.

Dosentti Päivi Koskisen johtama turkulaisryhmä oli jo aiemmin havainnut, että PIM-kinaasit auttavat eturauhassyöpäsoluja liikkumaan. Nyt ryhmä sai selville niiden vaikutusmekanismin.

Solun moottorina toimivat sen tukirangan aktiinisäikeet, jotka vuoroin pitenevät ja vuoroin lyhenevät, jollei säikeiden päihin kiinnity niiden prosessointia hidastavia proteiineja.

”Osoitimme PIM-kinaasien fosforyloivan yhtä tällaista proteiinia ja siten estävän sen kiinnittymistä aktiinisäikeisiin, jolloin niiden prosessointi tehostui samoin kuin solujen liikkuvuus”, kertoo tutkija Niina Santio.

PIM-estolääkkeillä sen sijaan oli syöpäsoluihin päinvastainen vaikutus: solut takertuivat toisiinsa ja jäivät junnaamaan paikoilleen.

Syöpäpotilaiden henkiinjäämisen kannalta kriittistä on juuri se, pysyvätkö syöpäsolut paikoillaan vai lähtevätkö ne liikkeelle muodostamaan etäpesäkkeitä luihin ja muihin elintärkeisiin kudoksiin.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Cell Communication and Signaling -lehdessä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia