Laiton laihdutuslääke voi viedä hengen

Laittomasti laihdutuslääkkeenä käytettävä dnp-kemikaali voi johtaa ennenaikaiseen kuolemaan.

Asiasta varoittavat nyt Turun yliopiston tutkijat, jotka yhdessä kansainvälisten kollegojensa kanssa selvittivät elinikäisen dnp-altistuksen vaikutusta lintumallilla.

Turun yliopiston kollegiumtutkijan Antoine Stierin johtamassa hankkeessa seurattiin vankeudessa kasvatettuja seeprapeippoja.

Dnp lyhensi seeprapeippojen elinikää keskimäärin 20 prosenttia eli vuoden verran. Kuva: Cédric Sueur

Linnuille syötettiin säännöllisesti vastaavanlainen annos dnp:tä kuin laittomissa laihdutustuotteissa. Peipoilla ei ilmennyt aineesta haittoja, ja ne näyttivät fyysisesti terveiltä.

Kemikaalia saaneet linnut kuitenkin kuolivat keskimäärin 20 prosenttia – eli kokonaisen vuoden – aiemmin kuin kontrolliryhmän peipot, joiden ruokavalioon dnp ei kuulunut.

”Tämä vastaa ihmisillä noin 15 vuoden eliniän lyhenemistä, minkä pitäisi toimia vakavana varoitusmerkkinä niin dnp:tä painonhallintaan käyttäville kuin lääkeyrityksille”, sanoo tutkija François Criscuolo Strasbourgin yliopistosta.

Strasbourgin yliopisto vastasi kokeen käytännön toteutuksesta. Lisäksi tutkimukseen osallistui Aberdeenin yliopisto.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Comparative Biochemistry and Physiology Part C: Toxicology & Pharmacology -julkaisusarjassa.

Myrkytysoireita ja kuolemantapauksia

Dnp (2,4-dinitrofenoli) on teollisuuskemikaali, jota on käytetty muun muassa räjähteiden lähtöaineena sekä kasvi- ja hyönteismyrkkynä.

Esimerkiksi Suomen Ruokaviraston linjauksen mukaan aine muodostaa vakavan haitan ihmisen terveydelle, eikä sitä saa tuoda markkinoille elintarvikkeena.

Dnp:n huomattiin kuitenkin aikoinaan ”polttavan rasvaa” eli tehostavan ravinnon muuttamista energiaksi. 1930-luvulla yhdistettä pidettiin tehokkaana laihdutuslääkkeenä.

Kun aineen käytön sitten havaittiin aiheuttaneen äkillisiä myrkytysoireita ja myös kuolemantapauksia, dnp vedettiin pois markkinoilta.

Vuosikymmeniä myöhemmin dnp ilmestyi myyntiin uudelleen, tällä kertaa laittomaan verkkokauppaan, jossa sitä kaupataan painonhallintatuotteena.

Urheilussa dnp:tä on käytetty dopingaineena, jota ovat hyödyntäneet muun muassa kehonrakentajat.

Dopingaineista dnp on yksi harvoista, joihin liittyy äkillinen kuolemanvaara.

Dnp on 2000-luvulla johtanut useisiin kuolemantapauksiin. Sen myyjiä on tuomittu rangaistuksiin, ja kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol on antanut kemikaalista varoituksen.

Pitkäaikaisvaikutuksista tarvitaan lisää tietoa

Vaikka dnp on myrkyllinen aine, Yhdysvaltain lääkevirasto FDA on myöntänyt oikeudet sen kliiniseen testaamiseen tavoitteenaan löytää ratkaisu globaaliin ylipaino-ongelmaan.

Dnp:tä on käytetty pieninä pitoisuuksina myös ikääntymisen tutkimisessa.

Vuonna 2008 tehdyssä tutkimuksessa aineen havaittiin – päinvastoin kuin tuoreessa peippotutkimuksessa – tuovan lisää elinikää. Koe-eläiminä toimivat tuolloin hiiret.

Antoine Stier kuitenkin epäilee, että jyrsijöiden iän piteneminen on perustunut niiden ylipainon vähenemiseen.

Painonnousu on vanheneville hiirille tyypillinen ongelma, jota seeprapeipoilla ei esiinny.

Stierin mukaan nyt olisi olennaista saada lisää tutkimustietoa dnp:n pitkäaikaisvaikutuksista muilla eläimillä. Näin aineen riskeistä voitaisiin muodostaa laajempi kokonaiskuva.

Päivi Ikonen

Pääkuva: Adobe Stock


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia