Viking Linen viiden laivan ravintoloiden kahvinporot ryhdytään keräämään talteen ja toimittamaan ruokamullan ainesosaksi.
Laivaravintoloiden paistorasvat on jo ennestään hyödynnetty biodieselin valmistuksessa.
Kahvinporojen tie vie Saarijärvelle Berner oy:n keväällä lanseeraaman Green Care Kahvimulta -tuotesarjan raaka-aineeksi.
Ravintoloiden paistorasvat kerää Meriaura Groupiin kuuluva VG EcoGuel, joka valmistaa niistä dieselin biologista korviketta hvo:ta (hydrotreated vegetable oil).
”Paistorasvojen ja kahvinporojen kierrätys on hyvä esimerkki kiertotalouteen perustuvista materiaalivirroista, joita aktiivisesti pyrimme luomaan yhdessä kumppaniemme kanssa”, sanoo Viking Linen vastuullisuuspäällikkö Dani Lindberg.
Viking Line aloitti jätteiden kierrätyksen jo 1980-luvulla. Nykyään yhtiö pyrkii lajittelemaan ja kierrättämään kaiken mahdollisen säilykepurkeista tekstiileihin.
”Jätevesiä emme koskaan päästä mereen”, Lindberg huomauttaa.
Porot korvaavat neitseellistä kasvuturvetta
Viking Line on yksi suurimmista Berner oy:n kumppaneista, joilta noudetaan kahvinporoja säännöllisesti.
Yhteensä Berner kerää kahvinporoja tuhannelta yritykseltä. Niihin kuuluu varustamojen lisäksi esimerkiksi hotelleja, ravintoloita, liikenneasemia, kauppakeskuksia ja messuhalleja.
”Olemme erittäin iloisia, että olemme vihdoin onnistuneet ratkaisemaan kahvinporojen keräilyyn liittyvän logistiikkahaasteen yhdessä kumppaniemme kanssa”, sanoo Bernerin kotipuutarhakategorian päällikkö Jussi Petäjä.
Petäjän mukaan kahvinporoja kerätään nyt koko maailmassa ensimmäistä kertaa suunnitelmallisesti kasvualustoja varten. Aiemmin niitä on käytetty lähinnä maantäyttöön.
Yhteen 40 litran multapussiin kuluvat noin 560 kahvikupillisesta syntyneet porot.
”Merkittävä ympäristöhyöty on, että näin saamme vähennettyä mullasta neitseellisen kasvuturpeen määrää noin 30 prosenttia.”
Myös ruokahävikkiä suitsitaan
Viime vuonna Viking Linen laivoilta kerättiin yhteensä 1 475 tonnia ruokajätettä.
Siitä saatiin noin 112 000 kuutiota biokaasua, mikä vastaa 127 000:ta litraa bensiiniä.
Ruokahävikkiä yhtiö pienentää muun muassa tarjoilemalla buffetissa annospaloja ja seuraamalla tarkkaan ruokien menekkiä.
Viking Glorylla ja Viking Gracella on parhaillaan menossa hävikkiprojekti, jonka aikana kaikki yli jäänyt ruoka punnitaan ja analysoidaan.
Näin selviää, millaisia määriä jätettä syntyy ylijääneestä ruoasta ja kuinka paljon jää lautashävikkiä.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!